Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman bránil Vondráčka kvůli cestě do Ruska, zmínil i novičok

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Prezident Miloš Zeman vítá, že předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) navštívil Rusko a setkal se tam s předsedy obou parlamentních komor Vjačeslavem Volodinem a Valentinou Matvijenkovou. Prezident to řekl novinářům při odchodu ze Sněmovny. Oba ruští politici jsou na evropském sankčním seznamu kvůli ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym. Vondráčka kvůli schůzkám kritizovala opozice, dnes odpoledne se bude jeho cestou do Ruska zabývat plénum Sněmovny.

"Velmi jsem ocenil cestu pana Vondráčka do Ruska, velmi jsem ocenil, že se setkal s nejvyššími parlamentními představiteli, s nimiž se setkávají mnozí jiní západní politici bez ohledu na sankční seznam," řekl Zeman. "Protože Česká republika je suverénní země a já jsem si nepovšiml, že by Česká republika vypracovala black list, tak proti tomu nejenže nic nemám, ale naopak to velice podporuji," doplnil.

Zeman také odmítl kritiku některých politiků, podle nichž se měl Vondráček v Rusku vymezit proti dřívějším tvrzením Moskvy, že se v Česku vyvíjela nervově paralytická látka novičok, jíž byl v Británii otráven někdejší agent Sergej Skripal.

Prezident také prohlásil, že se prokázalo, že byl novičok vyvíjen v Česku, i když jiný typ než ten použitý při Skripalově otravě. Zeman totéž uváděl už v minulosti, podle tajných služeb se ale v Česku jed pouze testoval. Při testování se na krátkou dobu vytvoří mikroskopické množství látky a okamžitě se zničí.

Opoziční politici Vondráčka za jeho cestu kritizovali kvůli tomu, že nemají informace, s kým a o čem v Rusku jednal. To, že veřejně nemluvil o anexi Krymu, o ruském angažmá v konfliktu na východě Ukrajiny nebo o otravě Skripala, považují za pošpinění pověsti Česka v očích spojenců.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se po Vondráčkově cestě do Ruska s předsedou Sněmovny dohodl na lepší koordinaci zahraničních cest. Cílem podle Petříčka je, aby Česká republika mluvila v zahraničí jedním hlasem. Pro poslance by mohlo ministerstvo organizovat briefingy k aktuálním zahraničněpolitickým tématům a pozicím Česka.

Témata:  Miloš Zeman Rusko prezident ČR Radek Vondráček novičok

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy