Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už je jasno: Primátorem Prahy bude Pirát Hřib, Pospíšil bude dál europoslancem

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Pražským primátorem bude Zdeněk Hřib (Piráti). Lídři Prahy Sobě Jan Čižinský a Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) v radě města nebudou. Novinářům to řekli zástupci tří koaličních stran. Pospíšil zůstane europoslancem a Čižinský starostou Prahy 7. Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu budou mít po dvou náměstcích primátora. V radě bude ještě dalších šest členů - po dvou z každého koaličního uskupení. Koalice bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů.

Volby v Praze vyhrála ODS se ziskem necelých 18 procent hlasů, má 14 mandátů. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako další Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu. Do zastupitelstva se dostalo ještě ANO s 12 zastupiteli.

Náměstky primátora budou podle dnešní dohody Adam Scheinherr (Praha Sobě), Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu) a Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu).

Za Piráty budou vedle Hřiba v radě také Vít Šimral a dosavadní zastupitel Adam Zábranský, za Spojené síly pro Prahu ještě Hana Marvanová a Jan Chabr (TOP 09). Radními za Prahu Sobě se stanou Hana Třeštíková a Milena Johnová.

Pospíšil a Čižinský budou předsedy zastupitelských klubů svých stran. "Předsedové klubu mají silnou pozici při vyjednávání nebo mohou svolat koaliční vyjednávání. O tom, že bychom utíkali z pražské radnice, to není pravda," řekl Pospíšil.

Bývalý ředitel IPR a architekt Hlaváček (TOP 09) bude mít na starosti územní rozvoj. Starosta Lysolají Hlubuček (STAN) bude řešit životní prostředí, Marvanová (STAN) legislativu a Chabr (TOP 09) majetek města. Vyhnánek (PS) bude zodpovědný za městské finance, Scheinherr (PS) za dopravu, Třeštíková (PS) za kulturu a Johnová za sociální oblast a zdravotnictví. Pirát Zábranský bude mít na starosti bydlení a Šimral (Piráti) školství. Hřib jako primátor bude mít v kompetenci IT nebo zahraniční vztahy.

Strany budou jednat rovněž s ODS a ANO, které skončí v opozici. Občanským demokratům jako vítězům voleb nabídnou post předsedy magistrátního kontrolního výboru.

Témata:  Praha Česká pirátská strana Jiří Pospíšil

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy