Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron se na návštěvě Česka setkal se Zemanem

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Francouzský prezident Emmanuel Macron se dnes vpodvečer na Pražském hradě setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Macron přijel na svoji první oficiální návštěvu Česka ze Slovenska, a to u příležitosti oslav stého výročí založení Československa. Během večera se francouzská hlava státu setká i s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Přes den navštívil francouzský prezident slovenské hlavní město, kde jednal s prezidentem Andrejem Kiskou a s premiérem Petrem Pellegrinim. V Bratislavě odmítl dělení Evropy na západní a východní část. Varoval také před únavou obyvatel z evropského projektu. Na Pražský hrad dorazil v podvečer se zhruba čtvrthodinovým zpožděním. V sobotu ho čeká v Istanbulu jednání s představiteli Turecka, Ruska a Německa o válce v Sýrii.

Podle AFP Macron hledá nové spojence pro své plány na reformy Evropské unie a chce také obnovit vztahy se středoevropskými zeměmi, do nichž francouzští prezidenti příliš často nejezdili. Paříž, Praha a Bratislava se shodují v otázkách, jako je posílení společné evropské obrany nebo zdanění internetových gigantů.

Ve Francii vzbudila pozornost informace, že český investor Daniel Křetínský se stal menšinovým akcionářem francouzského deníku Le Monde. Zpráva o majetkových změnách v tradičním francouzském deníku vyvolala obavy o jeho nezávislost a budoucnost. Macron dnes v Bratislavě řekl, že novináři musejí pracovat svobodně bez ohledu na to, kdo vlastní jejich redakci. Zdůraznil, že v konkrétním případě mu nepřísluší vyjadřovat se k osobě investora, pokud ten dodržuje zákon.

Zatím posledním francouzským prezidentem, který přijel do Prahy, byl v roce 2016 Macronův předchůdce François Hollande. Macron je v úřadu od loňského května.

Témata:  Miloš Zeman Česká republika Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy