Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš se v Praze sešel s americkým ministrem obrany Mattisem

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Premiér Andrej Babiš (ANO) přijal na úřadu vlády amerického ministra obrany Jamese Mattise. Čeká je zhruba hodinové jednání, na kterém by měli hovořit o dnešním 100. výročí vzniku Československa, vzájemných vztazích, strategickém dialogu Česka a Spojených států a obranné a hospodářské spolupráci, sdělila ČTK mluvčí vlády Petra Doležalová.

Český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček Lidovým novinám před dvěma týdny řekl, že bezprostředním důvodem pro pozvání Mattise byla účast na vojenské přehlídce, která se uskutečnila dnes odpoledne v Praze.

Roli podle listu sehrály i zvažované nákupy vojenské techniky pro českou armádu. Ta chce v blízké budoucnosti nakupovat za desítky miliard korun nové vrtulníky, radary, děla nebo bojová vozidla pěchoty.

Hovořit by se tak mohlo například o tendru na nákup vojenských víceúčelových vrtulníků, o kterých nedávno mluvil prezident Miloš Zeman s americkým velvyslancem v Praze Stephenem Kingem. USA je jedním z favoritů na jejich dodavatele. Tématem jednání Babiše s Mattisem může být i navyšování výdajů na obranu.

Témata:  Andrej Babiš Česká republika Praha James Mattis

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy