Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli vojenské přehlídce se v Praze zastavila doprava. Nelétala ani letadla

Metro
Metro
Foto: Pixabay

Přes dvě desítky letů v Praze musely být dnes posunuty kvůli slavnostní přehlídce ke 100. výročí vzniku Československa. Žádný let ale nemusel být zcela zrušen, řekla ČTK mluvčí Letiště Václava Havla Marika Janoušková. V silniční dopravě se větší problémy podle policie nevyskytly. Ve stanicích metra na lince A byl ale v závěru přehlídky velký nával cestujících, a situaci navíc zkomplikovalo uzavření stanice Bořislavka kvůli závadě způsobené větším zatížením eskalátorů.

Kvůli konání přehlídky, jejíž součástí byl i přelet stíhaček a vrtulníků, bylo ruzyňské letiště od 13:30 do 15:00 uzavřeno pro všechny odlety a přistání. Omezení se podle Janouškové dotklo 24 letů. "Nicméně všechny letecké společnosti, kterých se to týkalo, byly s velkým předstihem informovány a požádány, aby spoje naplánovaly na dřívější, nebo pozdější dobu, což se stalo," uvedla mluvčí letiště. "Nedošlo tak ke zrušení žádného letu," dodala.

Dopoledne se objevily zprávy o zrušení přeletu vojenských letadel při přehlídce kvůli špatnému počasí. Nakonec se přelet z části uskutečnil, ačkoli se ho zúčastnily se jen dvě stíhačky Gripen a některé vrtulníky. Omezení na letišti tak zůstalo v platnosti.

Přehlídku i další dnešní akce k výročí vzniku samostatného Československa doprovází také řada dopravních omezení pro řidiče a v MHD. Dopravu kolem části Evropské ulice uzavřené kvůli přehlídce krátce zkomplikovalo zastavení provozu stanice metra Bořislavka, která se na Evropské ulici nachází. Provoz byl přerušen před 15:00, kdy přehlídka končila, a obnoven před 15:30. Metro stanicí projíždělo bez zastavení.

Důvodem přerušení provozu stanice byla podle mluvčí pražského Dopravního podniku Anety Řehkové porucha eskalátorů, způsobená jejich větším přetížením kvůli velkému počtu cestujících. I další stanice na lince A čelily většímu náporu cestujících, který ale podle Řehkové vyrovnávalo posílení počtu spojů na lince. Jiné větší problémy v dopravě se zatím neobjevily, řekla ČTK mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Po Evropské třídě pochodovaly při přehlídce více než dvě tisícovky lidí a projížděly stovky kusů lehké i těžké vojenské techniky a strojů hasičů, policistů, celní správy, záchranných sborů a strážníků.

Témata:  Praha Letiště Václava Havla Praha metro Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy