Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve zdravotnictví je zase dusno. Lékárníci odmítli emergenční model dodávek, kritizují Vojtěcha

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Lékárníci dnes na sjezdu oficiálně odmítli takzvaný emergenční model dodávek léků, kdy je povinnost zajistit dodávky léčiv pro pacienty uložena výrobcům. Model připravuje ministerstvo zdravotnictví, inspirovalo se na Slovensku. Podle lékárníků by nutil pacienty k dvojí návštěvě lékárny a lékárny by administrativně zatížil. Usnesení přijali lékárníci na závěrečném jednání řádného sjezdu České lékárnické komory (ČLnK), který se konal od pátku v Benešově.

Emergentní systém je speciální způsob objednání léčivého přípravku v případě, kdy jej není možné zajistit běžně přes distributora.

"Emergenční model dodávek by vážně narušoval poskytování lékárenské péče a ve skutečnosti by nezajistil potřebnou dostupnost léčiv pro pacienty ve všech lékárnách," uvádí dnešní usnesení lékárníků. Emergentní model funguje na Slovensku, podle lékárníků naopak dostupnost některých léků systém zkomplikoval.

Lékárníci dnes také vyjádřili znepokojení nad neúčastí ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) na sjezdu. Ministr podle nich promarnil příležitost seznámit se s potížemi, s nimiž se lékárníci každý den při výkonu svého povolání musí vyrovnávat. Ministra vyzvali, aby dal impulz ke vzniku pracovní skupiny pro lékárenskou péči za účasti ČLnK. Dále by podle lékárníků měl Vojtěch co nejdříve předložit k posouzení návrh cenového předpisu, který bude platit od 1. ledna 2019.

Lékárníci také ministra vyzvali, aby zajistil financování nových, povinných administrativních činností lékáren spojených se spuštěním systému ověřování léčiv vyplývajících z legislativy, která má chránit proti padělkům léků. Takzvanou protipadělkovou směrnici považují lékárníci za nesmyslnou kvůli zásadně nevyváženému poměru administrativní náročnosti a benefitů z ní plynoucích.

Témata:  lékárny léky zdravotnictví Adam Vojtěch

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy