reklama

"My považujeme komunismus za nebezpečnou ideologii, s komunistickou stranou jsme se rozhodli, že nebudeme dělat koalice a prostě je neděláme, a tak to je," řekl předseda ODS.

Připustil ale, že všichni kolegové nemuseli docenit politický význam tohoto zákazu. "Kolegové buďto mají možnost odejít z té koalice, nebo budeme postupovat v souladu s našimi stanovami, to znamená, že dojde k zrušení místních sdružení," řekl Fiala.

Podle něj je případ Rychnova nad Kněžnou a Hranic marginální. "V 800 obcích, kde jsme zastoupeni, se chováme naprosto v souladu s naším politickým programem," uvedl.

V Rychnově nad Kněžnou vyhrálo volby uskupení Nezávislí za Rychnov a na koalici se dohodlo s ODS, Nestraníky a KSČM. V Hranicích se domluvilo na povolební spolupráci sedm z devíti stran a hnutí, které se dostaly do zastupitelstva. Jde o ANO, sdružení Naše krásné Hranice, Hranice pro život, Hranice 2000, komunisty, ODS s podporou Svobodných a SPD.

Do debat se dostaly i koalice občanských demokratů s hnutím SPD Tomia Okamury. Vedle Hranic má fungovat spolupráce ODS s SPD i v Kladně. "S SPD je to otázka politického vkusu, koalice s SPD neděláme, i když to nemáme zakázáno stranickým usnesením," uzavřel Fiala.