reklama

Zeman se ze třídenní cesty do Číny vracel v úterý po poledni tamního času. Na palubě vládního speciálu se před odletem zjistilo, že Halata sice ráno odevzdal pas, ale už nedorazil na odjezd kolony vozidel, která vezla hlavu státu a další členy delegace z hotelu na letiště.

Protože se s ním nedokázal nikdo z dalších členů delegace telefonicky spojit, po zhruba dvacetiminutovém čekání letadlo Šanghaj opustilo.

"Pan doktor dlouhodobě patřil do skupiny lékařů, kteří zabezpečují po zdravotní stránce zahraniční cesty vrcholných představitelů. Měl s tím široké zkušenosti, nebyl v této oblasti žádným nováčkem," řekl Lidovým novinám Halatův nadřízený Petr Chmátal, ředitel vojenského Ústavu leteckého zdravotnictví. Podle LN doposud nebylo tělo zesnulého lékaře převezeno zpátky do ČR.

Podle některých členů delegace si Halata v Šanghaji stěžoval na zdravotní obtíže. "Patřil ke špičce ve svém oboru. Kromě všeobecné medicíny se věnoval medicíně letecké, cestovní a v některých těchto speciálních oblastech byl garantem nařízení Evropské komise v ČR," uvedl Chmátal.