Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentář: Popkultura opět v politice, zajímá nás jen pianista Zeman a „skvělí lidé“ z Česka

Na vystoupení českého prezidenta vznikly i četné parodie.
Na vystoupení českého prezidenta vznikly i četné parodie.
Foto: Facebook

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORKÉHO – Česká veřejná debata je opět k pláči. Médiím dominovala všeho všudy tři vskutku klíčová témata. Udělení Puškinovy ceny ostravskému bardu Jarku Nohavicovi, Zemanovo klavírní vystoupení a smrt jeho lékaře v Číně, ale také prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Češi jsou „skvělí lidé“. Abychom nepropadali skepsi, český politický diskurs ovládla i důležitá témata – například navýšení platů politiků - i interpretace tohoto tématu však tragicky selhala. Možná kauza Babišových "psychicky nemocných" dětí prolomí ledy.

Česká veřejná debata je opět k pláči. Médiím dominovala všeho všudy tři vskutku klíčová témata. Udělení Puškinovy ceny ostravskému bardu Jarku Nohavicovi, Zemanovo klavírní vystoupení a smrt jeho lékaře v Číně, ale také prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Češi jsou „skvělí lidé“. Abychom nepropadali skepsi, český politický diskurs ovládla i důležitá témata – například navýšení platů politiků  - i interpretace tohoto tématu však tragicky selhala.

Komerční česká média se řídí poptávkou. Proto dominovalo téma Zemanova klavírního sóla v Číně. Veřejnoprávní média zmínila i úlohu čerstvého ministra zahraničí Tomáše Petříčka, jeho roli vzápětí zakryla zpráva o úmrtí Zemanova lékaře. K té mělo dojít přímo v Číně. Téměř zvěrsky se k tématu postavil nejčtenější deník Blesk, který si na titulní straně nešťastně pohrál s titulkem i fotografií – čtenář mohl nabýt dojmu, že nezesnul Zemanův lékař, ale český prezident sám. Málokteré médium zkoumalo skutečně důležité záležitosti – kteří čeští podnikatelé se Zemanem do Říše středu putovali, jak moc byla mise z pohledu ekonomického a obchodního úspěšná.

Honem na čarodějnice se taktéž stala kauza udělení Puškinovy ceny z rukou prezidenta Vladimira Putina Jarku Nohavicovi. Média se předháněla s oslovováním dalších celebrit s otázkami, zda je dobré, že si písničkář cenu převzal. Stal se „užitečným idiotem“? Znělo často. Cenu přitom formálně uděluje Ruská akademie věd a jedním z laureátů je exprezident Boris Jelcin – mnohými vnímaný jako ten, který se snažil z Ruska vytvořit stát po vzoru západních zemí. Média však zaplavil hlad po skandálech a politikaření – Nohavicovi cenu uděluje Putin, který je v čele nepřátelského Ruska. Je pochopitelné, že tento výjev některé nadzdvihne ze židle, nicméně titíž by si měli uvědomit, že záleží spíše na symbolice – cenu fakticky udělila osoba vykonávající nejvyšší ústavní funkci, zapomeňme na chvíli, že jde o Putina, kterému připisujeme mnohdy negativní vlastnosti.  

Nejčerstvější zprávou, kterou se chlubil premiér Česka Andrej Babiš, je prohlášení amerického prezidenta. K němu se aktivní Babiš nachomýtl při příležitosti oslav konce první světové války v Paříži. Samozřejmě, že nešlo o oficiální setkání, Babišova média nicméně z účasti Babiše na ceremoniálu učinila senzaci. Donald Trump oznámil, že v České republice žijí „skvělí lidé“. Vskutku významný diplomatický počin. Pomiňme, že americký prezident chválil i diktátora a zřejmě masového vraha Kim Čong-una. I kdyby měla tato „poklona“ skutečnou váhu, důležitějším sdělením celé události mělo být poučení z historie a pohlédnutí na poválečnou spolupráci, která nastolila prozatím stále trvající mír. Ale dobře, s mírnou dávkou nadsázky musíme uznat, že šlo o přelomový okamžik. Jak dlouho na tuto příležitost musel čekat Miloš Zeman?

Vážnějšímu tématu se české online deníky také věnovaly. Velmi se propíralo plánované zvýšení platů poslanců a senátorů o 20 procent. Do role bojovníků s navýšením platů byli pasováni Piráti. Je pravda, že navrhovali „pouhý“ 10procentní nárůst oproti sněmovní většině. Zmrazení platů, a tedy žádný růst, nicméně navrhli poslanci Okamurovy SPD. Okamurova strana je na okraji politického spektra a kvůli některým svým činům a výrokům je právem kritizovaná. Na druhou stranu by média měla jasně říct, kdo platy skutečně nechce zvyšovat. Kdyby byla v Parlamentu extremistická DSSS, i tehdy by se mělo jasně říct, kdo co hlásá.

Počátkem tohoto týdne přišla média s další senzací. Tentokrát jde ale o věc, která může ohrozit samotné fungování Babišova kabinetu. Existuje důvodné podezření, že si premiér pojistil, aby jeho děti nebyly vyslýchány v kauze Čapí hnízdo kvůli jejich psychickému zdraví. Ale o tom zase někdy jindy.

Témata:  veřejnost komentář Miloš Zeman Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy