reklama

Jako zcela amorální se jeví postup premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Ze zatím zveřejněných informací vyvstává obraz otce (premiéra), který jde takříkajíc přes mrtvoly. Únos vlastního syna a na první pohled účelné zneužití psychické nemoci jeho vlastních dětí jde daleko za hranu. I přesto se najdou tací, kteří jsou schopni nad závažnými podezřeními mávnout rukou. A kdo je viníkem? Novinářské hyeny z „provinční televize“.

Reportáž investigativních novinářů Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka ze Švýcarska způsobila politické zemětřesení. Tomio Okamura se postavil na jedno pódium s Pavlem Bělobrádkem, Jiřím Pospíšilem, Petrem Fialou, Ivanem Bartošem a Vítem Rakušanem. Opozice se tak spojila a požaduje hlasování o nedůvěře vládě Andreje Babiše. Situace se mění s každou hodinou, nyní už Okamura vyvíjí nátlak na koaliční ČSSD – SPD by ráda nahradila sociální demokraty a prosadila svůj program. Rozhovor novinářů s Andrejem Babišem juniorem je však z podstaty problémem spíše etickým.

Společnost se opět rozdělila na dva tábory. Jedni chápou vážnost obvinění, kterému Babiš starší musí čelit. Z dostupných informací vyplývá, že premiér záměrně využil psychických nemocí svých dětí a zabránil tak účinnému vyšetřování celé kauzy dotačního podvodu (mimo jiné výslechu stíhaného Babiše juniora). Pokud tomu tak skutečně je, kritici Babiše, jež ho označují za hyenu, mají nejspíš pravdu. A vše tomu zatím napovídá. Babiš se svého syna potřeboval zbavit a tak zajistil jeho prázdniny (rozuměj únos) na Rusy okupovaném Krymu. Odvlekl ho tam neznámý muž Protopopov a jeho manželka jak mladému Babišovi, tak jeho sestře zpracovala lékařské zprávy, které mají dokládat vážnost nemoci obou dětí premiéra.

Protopopová po odvysílání reportáže z neznámých důvodů rezignovala na post zastupitelky Prahy 8 za hnutí ANO (že by se v ní hnulo svědomí?). Psychické nemoci nicméně nebránily Babišovým dětem, aby vykonávaly relativně náročná povolání. Nyní jsou však neschopné výpovědi? Ke kauze bohužel nemáme dostatek důkazů a informací, protože její vyšetřování v podstatě převzali novináři za policii. Všechny indicie nicméně napovídají, že došlo k účelovému zneužití vlastních dětí a šachovalo se také s jejich zdravotním stavem.

Pak je tu však druhá část „fronty“. Hyenami jsou novináři Kubík a Slonková, kteří zneužili nemocného Babiše juniora. Kdo reportáž viděl, musí vědět, že tato obvinění stojí na vodě. Babiš i jeho matka s novináři přirozeně komunikovali, mladý Andrej i po setkání zachovával čilou e-mailovou konverzaci s novinářkou Slonkovou. Za provinční a neúspěšnou označil televizi Seznam, která reportáž odvysílala, ředitel TV Barrandov. Na reportérech nenechal nit suchou a svůj názor jasně řekl ve svém pořadu „Moje zprávy“. Nepadlo ani slovo o neadekvátnosti převozu nemocného syna premiéra ani o kauze Čapí hnízdo. Linie byla jasná. Novináři seznamu pochybili a pojďme na další zprávy.

Za Babiše se postavili komunisté, kteří si jistě nepřejí odchod od moci. Jejich šéf Filip nevidí na reportáži nic zajímavého. ČSSD mlčí, protože ví, že je překvapivě opět nejednotná. Na sociální síti se ozval Zemanův muž Michal Hašek, který poukazuje pouze na nestandardní postup policie a novinářů a na pomyslné „načasování“ kauzy, nezabývá se však vůbec, podobně jako Jaromír Soukup, obsahem dané reportáže. Nepřekvapil ani prezident Miloš Zeman, který celou kauzu označil za „divokou konspiraci“. Babišovi nadále fandí a podobně jako komunisté nevidí důvod pro krizi. Lze pochopit, že někteří se domnívají, že kauza byla záměrně vypuštěna nyní. Oslavy výročí 17. listopadu jsou jako dělané pro politickou demonstraci. A první už je svolaná. Konat se bude 15. listopadu na Malostranském náměstí v Praze. Jistě, každý má právo vyjádřit svůj názor a demonstrovat. Účastníci a organizátoři by však udělali lépe, kdyby počkali na další informace a na vysvětlení českého premiéra. I když skutečně vše nasvědčuje tomu, že Andrej Babiš eticky a morálně kolosálně pochybil, jasné důkazy nemáme. Počkejme si tedy na jasnější stanoviska – třeba na tom v Česku nejsme tak zle a některé praktiky „divokých devadesátých“ dávno zmizely z povrchu zemského. I když…