Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Potopí KSČM Babišovu vládu? Jasno bude příští týden

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Premiér Andrej Babiš (ANO) na dnešní schůzce řekl předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi, že nevidí důvod pro to, aby po zprávách o údajném únosu svého syna na Krym odstoupil. Komunisté svolali na příští úterý jednání výkonného výboru, který rozhodne, jak se KSČM postaví k hlasování o nedůvěře vládě vyvolanému opozicí. Filip osobně v reportáži serveru Seznam Zprávy o Babišovu synovi nic nového nespatřuje, všechny informace podle něj byly součástí spisu k Čapímu hnízdu.

KSČM v červenci podpořila vládu ANO a ČSSD v hlasování o důvěře. Filip dnes řekl, že kvůli hlasování o nedůvěře vládě, které by se mělo uskutečnit příští týden, svolal jednání výkonného výboru. "Podle rozhodnutí kolektivního orgánu se poslanecký klub zachová," řekl novinářům předseda KSČM.

Babišův syn tvrdí, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo, v níž premiér i jeho dvě dospělé děti čelí obvinění z dotačního podvodu, držen v zahraničí. Babiš v úterý řekl, že jeho syn je psychicky nemocný a z Česka odjel dobrovolně. Filip uvedl, že v reportáži není nic nového. "Všechny informace byly ve spise, který měl mandátní a imunitní výbor Sněmovny k dispozici v době vydávání pana Babiše (k trestnímu stíhání)," vysvětlil.

Podobně jako zástupci ANO mluvil Filip v souvislosti s reportáží o hyenismu, Babišova syna podle něj žurnalisté navíc natáčeli nelegálně. "Nevím, co je na tom nového, jen že někdo zneužije nemocného člověka. Jestli tento hyenismus někdo považuje za novou informaci, tak já to považuji za potvrzení mých informací o schopnostech některých takzvaných novinářů," uvedl.

Za nejdůležitější nyní považuje projednávání státního rozpočtu na příští rok. "Abychom prosadili, co je potřeba. Zvýšení mezd, zvýšení valorizace důchodů, prosazení některých daňových zákonů a samozřejmě otázku podpory bydlení," uvedl.

Témata:  Andrej Babiš KSČM Vojtěch Filip

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.