reklama

"Tento rok jsem uctil 17. listopad s předstihem, protože jsem brzy ráno odjel do Švýcarska za svým synem," uvedl Babiš. V krátkém videu ukázal, že na Národní přišel těsně po půlnoci. Mnozí opoziční politici kritizovali fakt, že předseda vlády přišel oslavit státní svátek v noci.

"I tento rok jsem na Národní třídu přijel uctít památku studentů a všech, kteří bojovali za svobodu a demokracie. Tento rok jsem přišel dřív, protože brzo ráno letím za svým synem do Švýcarska," řekl premiér. Z bytu, v němž žije se svou matkou, podle něj nemůže syn dva dny kvůli zájmu novinářů vycházet. "Jdu za ním, abych mu pomohl," dodal.

Andrej Babiš mladší novinářům Seznamu Zprávy řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo unesen na Krym. Premiér tato slova přičítá jeho duševní nemoci. Už v pátek dal najevo, že se za synem do Švýcarska brzy chystá.

Oba Babišové i dospělá dcera Babiše z prvního manželství čelí kvůli Čapímu hnízdu trestnímu stíhání. Policie nyní prověřuje také okolnosti pobytu Babiše juniora na Krymu.

Babiš letos ke kytici na Národní třídě připojil stuhu se slovy z písně Modlitba pro Martu. "Ať mír dál zůstává s touto krajinou. Zloba, závist, zášť, strach a svár, ty ať už pominou, ať už pominou. Toto si dovoluji popřát vám všem," řekl Babiš. V noci uctil také památku studenta Jana Opletala a události listopadu 1939.