Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojáky jsem v 68 nadšeně vítal v Ruzyni, stálo v životopisu Josefa Skály

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Česká televize

Praha - Na pozoruhodnou minulost nedávno zvoleného místopředsedy KSČM Josefa Skály upozornil týdeník Echo24. Vytáhl jeho spisy u StB a informaci, že Skála v srpnu 1968 nadšeně vítal okupační vojáky na letišti v Ruzyni. Protože je ale Skála komunista, jeho kariéru to zřejmě nijak nepoškodí.

Taková informace - byť z dávné minulosti - by v běžných zemích s pokročilou politickou kulturou stála každého politika místo a kariéru. Týdeník Echo24 prověřil minulost nedávno zvoleného místopředsedy Josefa Skály. A přišel s opravdu zajímavou informací.

Sám Josef Skála ve svém životopise pro StB uvádí poměrně šokující věc. V době, kdy se Češi probouzeli do děsivé reality okupované země na pokraji války, si Skála přivstal a šel nadšeně mávat přilétajícím ruským vojákům.

"Internacionální pomoc SSSR a ostatních socialistických zemí v srpnu 1968 jsem přivítal s nadšením a ulehčením. Sovětská vojska jsem uvítal 21. srpna na úsvitu na ruzyňském letišti," napsal sám Skála do svého životopisu pro StB.

V té době přitom i většina komunistů vnímala obsazení Československa jako zradu a přisluhovače Sovětů jako kolaboranty. Komunista Skála ale za pokračující normalizace Sověty - podle vlastních slov - podporoval. "Snažil jsem se pomáhat sovětským vojákům i ve zdánlivě bezvýznamných věcech jejich každodenního života u nás," píše v životopise Skála s tím, že pracoval jako autor článků a zpráv pro rozhlasovou stanici Vltava a týdeník Zprávy.

Skála tyto informace podle serveru aktuálně.cz popírá, ale jeho svazek je veřejně k dispozici. Kariéru ho to ale zjevně stát nebude - je místopředsedou KSČM, tedy strany, která si mezi svými členy například vydržuje i fanatické stalinistické křídlo.

Témata:  KSČM VIII.68

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy