reklama

Bouře způsobené oživením kauzy Čapí hnízdo se pomalu zklidňuje, vrcholu dosáhla včera při oslavách svátku 17. listopadu. Premiér Andrej Babiš se vypravil pojistit si svou rodinu do Švýcarska, demonstranti prošli Prahou a nahráli prezidentu Miloši Zemanovi. Incident s vyhozenými květinami poskytl prezidentovi a probabišovským silám potřebnou munici. Pokud premiér tuto kauzu uklidní a „vyřeší“, můžeme se domnívat, že jeho vláda nikdy nepadne. Nikdy.

Premiér nyní pacifikuje svou rodinu v Ženevě. Babiš tam oficiálně jel za synem, kterému chce „pomoct“. Andrej Babiš mladší od té doby téměř přestal komunikovat s novináři, některé zprávy však přeci jen spatřily světlo světa. Podle investigativce Jiřího Kubíka Babiš junior poslal vzkaz, ve kterém mluví o Babišově nátlaku na jeho matku. Mladý Andrej se bojí, že jeho matka tomuto „tlaku“ podlehne. Novináři se do švýcarské Ženevy vydali také, k bytu Babišových už však připuštěni nebyli. Cestu jim měl zahradit Babišův právní zástupce.

Nutno podotknout, že většina vyjádření Babiše mladšího nevyznívá ve prospěch jeho otce, ba naopak. To mimo jiné způsobilo politickou krizi, ve které došlo i k ojedinělému jevu spojení opozice od Okamurovců až po TOP 09. Jak je vidět, premiér v tomto politickém boji „jde přes mrtvoly“. V minulosti se nechal slyšet, že se „nikoho nebojí“ a nikým se nenechá zastrašit. Nyní emotivně proklamuje, že nikdy neodstoupí, nikdy. „Nech si to všichni zapamatují“, z těchto slov jde až strach. Na druhou stranu poskytují celistvější obrázek o Babišově skutečné osobnosti.

Podobně hrozivě působila také vyjádření prezidenta a věrného spojence Babiše Miloše Zemana. Ten zase prohlašuje, že nikdy nebude jmenovat jiného premiéra, než je Andrej Babiš. To jsou slova pronesená ve stále ještě demokracii parlamentního typu zcela nepřípustná. Podobají se spíše autoritářským tendencím pozorovatelným například v Turecku, případně i v Maďarsku. Prezident tak předem varuje občany, mediální sféru i opoziční politiky.  Ať uděláte, co uděláte, pokaždé budu vítěz já prostřednictvím Babiše. Silové tažení tohoto dua se nyní jeví jako nezastavitelné.

Ohrožení jejich pozic nezpůsobily ani četné demonstrace probíhající nejen v české metropoli. Incident s vyhozenými květinami Zemana, Babiše a Okamury navíc poskytl potřebnou munici právě prezidentovi a premiérovi. Do oslav státního svátku se tento čin rozhodně nehodil a svědčí o radikalismu na obou znesvářených frontách. Politici z opozičních řad, kteří tento akt neodsoudili či snad podpořili, by se měli stydět.

Demonstrující i opoziční politici budou z dalšího vývoje pravděpodobně zklamaní. I kdyby nějakým zázrakem došlo k vyslovení nedůvěry Babišovu kabinetu, hnutí ANO zde bude vládnout dál. Avizoval to prezident Zeman (který by měl v krajním případě jistě jako eso v rukávu poloúřednickou vládu s některými funkcionáři Babišova hnutí), avizují to stále také volební průzkumy, kdy by Babišovu hnutí vhodilo hlas okolo třetiny voličů. ČSSD zmítaná ve vnitřní rozpolcenosti navíc Babiše zřejmě udrží u moci. V záloze je přeci strašák Tomio. Sečteno podtrženo, česká politická scéna vygenerovala dva politické velikány – Babiše a Zemana, kteří obratně využívají veškerých nástrojů a možností k tomu, aby se u moci udrželi. Za to by jim možná měl patřit obdiv. Politické opozici ho bohužel vyjádřit nemůžeme, jeví se jako slabá a bezmocná. A to ještě premiér nevytáhl trumfy ze Švýcarska. Dá se očekávat, že k tomu dojde dnes na komerční televizní stanici, kde Babiš vystoupí.