Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ombudsman pro děti? Jsou dvě varianty

Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu
Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu
Foto: Vláda.cz

Praha –Analýza rady vlády pro lidská práva naznačuje, že v otázce dětského obmbudsmana existují hned dvě varianty – buď může vzniknout samostatný úřad, nebo by se problematice mohl věnovat nový zástupce veřejného ochránce práv.

Na dodržování práv dětí a jejich ochranu v budoucnu možná bude dohlížet ombudsman pro děti. „V jaké podobě bude institut dětského ombudsmana zřízen, zda-li samostatně, nebo v rámci institutu veřejného ochránce práv, by měla rozhodnout vláda v druhé polovině roku," uvedlo tiskové oddělení ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), který vládní radě pro lidská práva předsedá.

Dientbier o tomto plánu mluvil už na podzim 2014. Původně tvrdil, že by ochránce dětí mohl začít pracovat ještě do konce tohoto volebního období. Podle ombudsmanky Anny Šabatové její kancelář dostává ročně několik stovek stížností a podnětů od dětí. Týkají se třeba pobytu v dětských domovech, léčby či přejímání poštovních zásilek bez občanského průkazu. Úřad zřídil i dětskou stránku.

Zřízení místa doporučoval Česku Výbor OSN pro práva dítěte (UNCRC). Kritizoval také to, že péče o děti je v ČR roztříštěná pod několik ministerstev. Už dřívější vládní zprávy o stavu lidských práv uváděly, že Česko je jednou z posledních zemí EU, která ještě takzvaného dětského ombudsmana nemá.

Podle analýzy by vznik nového úřadu dětského ombudsmana měl tu výhodu, že by instituce od počátku byla nastavena jako "přátelská dětem". Zástupce nynější ombudsmanky by měl pak výhodu v zázemí uznávané instituce, odbouraly by se případné duplicity. „Obě varianty by samozřejmě vyžadovaly vybavení potřebnými lidskými zdroji," uvádí analýza. Podotýká, že je nutné také zajistit finance.

Témata:  ombudsman Jiří ml. Dienstbier Anna Šabatová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy