Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úsvit chce, aby cizinci z nebezpečných zemí hlásili svůj pobyt

Volební sjezd hnutí Úsvit - Národní demokracie (Praha, 8.8.2015)
Volební sjezd hnutí Úsvit - Národní demokracie (Praha, 8.8.2015)
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Občané z tzv. nebezpečných zemí, kteří pro návštěvu Česka nepotřebují vízum, by měli svůj pobyt v tuzemsku hlásit úřadům, aby o nich měl stát lepší přehled.

Seznam takových nebezpečných zemí by měla sestavovat vláda. Počítá s tím návrh zákona o pobytu cizinců z nebezpečných zemí, který ve Sněmovně předložili poslanci z klubu Úsvitu. Jako příklad nebezpečných zemí uvádějí Turecko, Ukrajinu nebo Kosovo.

Na seznamu nebezpečných zemí by měly být takové země, o jejichž osvobození od vízové povinnosti rozhodla EU proti vůli ČR, uvádějí poslanci v důvodové zprávě.

"Pokud EU schválí bezvisový styk pro Turecko a obdobné státy, měla by vláda vyhlásit seznam nebezpečných zemí. Občané nebezpečných zemí by svůj pohyb měli hlásit na ohlašovnách a ČR tak bude mít o nich lepší přehled," stojí v důvodové zprávě.

Sněmovna letos v březnu odmítla zavedení bezvízového styku s Tureckem, jak vyplývá z dohody mezi EU a touto zemí ohledně migrace. Úsvit tehdy neprosadil, aby Sněmovna odmítla dohodu s Tureckem jako celek kvůli tomu, že je bezpečnostním rizikem pro Česko.

Témata:  Úsvit - Národní koalice cizinci

Aktuálně se děje

19. května 2024 12:32

Fico už je po atentátu mimo ohrožení života. Stav premiéra je nadále vážný

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.