Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Lidicích si dnes připomněli 74 let od vyhlazení obce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Osobní archiv Eduarda Stehlíka

Lidice (Kladensko) - V Lidicích si dnes lidé připomněli 74 let od vyhlazení obce nacistickými vojáky. Hlavní projev přednesl prezident Zeman.

Mši sloužil olomoucký arcibiskup Jan Graubner. I přes deštivé počasí pietní akt pokládání věnců na hrob lidických mužů sledovalo více než tisíc lidí.

Podle ředitele Památníku Lidice Milouše Červencla z pietního aktu vymizela politika. Za velký úspěch považuje ředitel to, že se v Lidicích sejdou zástupci pravicových i levicových stran a společně se jdou poklonit památce lidických obětí. Už se nerozdělují jako v dřívějších letech, řekl Červencl. Podle něj přijel rekordní počet delegací, položeno bylo sto věnců.

Vzpomínková akce dnes začala ranní mší arcibiskupa Graubnera na základech zbořeného kostela svatého Martina. Graubner připomněl lidického faráře Josefa Štemberku, který v obci působil 33 let až do dne, kdy ho nacisté v Lidicích popravili spolu s ostatními lidickými muži. Na mši přišlo přes sto lidí.

Obec byla vypálena 10. června 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V Lidicích bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. 

Témata:  Lidice - vyvraždění Miloš Zeman Reinhard Heydrich Lidice

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy