reklama

"Vlídný primář Jaroslav Frömel mě informoval, že děťátko je holčička, na první pohled zdravá, zřejmě narozená v nemocnici," uvedl Hess. "Světlana je 179. děťátkem celkem, 17. letošním a prvním turnovským," dodal.

První babybox v zemi začal fungovat v roce 2005, je to v podstatě novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se ženy nemusely bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

V Libereckém kraji jsou čtyři babyboxy. Kromě Turnova se další nacházejí v nemocnicích v Liberci, Jablonci a České Lípě. Světlana je v kraji šestým do babyboxu odloženým dítětem, předtím čtyři byly v Liberci a jedno v Jablonci. "Mám velkou radost, že i náš babybox udělal svou službu při záchraně dětského života," uvedla hlavní sestra turnovské nemocnice Eva Krejčí. "A hlavně jsem ráda, že ty škarohlídské poznámky, že babybox v Turnově nemá smysl, byly zbytečné," dodala.