Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průměrná mzda opět vzrostla. Pro většinu Čechů je ale hodně daleko

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Průměrná hrubá mzda v České republice se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 2458 korun na 31.516 Kč. Nominální nárůst tak činil 8,5 procenta. Reálně po zahrnutí růstu spotřebitelských cen byla mzda vyšší o šest procent. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Medián mezd, který představuje mzdu přesně uprostřed rozdělení hodnot mezd, vzrostl o 9,8 procenta na 27.719 korun.

"Průměrná mzda vzrostla ve 3. čtvrtletí 2018 ke stejnému období minulého roku o 8,5 procenta, což je jen o desetinu procentního bodu méně než ve dvou minulých čtvrtletích. V reálném vyjádření byl růst slabší, mzdy vzrostly o 6,0 procenta, zatímco v prvním pololetí roku 2018 to bylo o 0,4 procentního bodu více," uvedli statistici.

Podle nich se nejvíce zvyšovaly výdělky v oborech, kde dominuje stát, tedy ve vzdělávání, veřejné správě, obraně nebo ve zdravotní a sociální péči.

? Ve 3. čtvrtletí 2018 vzrostla průměrná hrubá měsíční nominální mzda proti stejnému období předchozího roku o 8,5 %, reálně se zvýšila o 6,0 %. Průměrná mzda činila 31 516 Kč, medián mezd 27 719 Kč ??https://t.co/NoN45pgwbY #rychlainformace pic.twitter.com/wRKMLk7OJB

— ČSÚ (@statistickyurad) 4. prosince 2018

Proti předchozímu čtvrtletí vzrostl průměrný výdělek po očištění od sezonních vlivů o dvě procenta. Za letošní 1. až 3. čtvrtletí činila průměrná mzda 31.225 Kč, což je meziročně o 2463 Kč více. Reálný nárůst za prvních devět měsíců letošního roku činil 6,3 procenta.

Průměrná mzda roste v Česku v meziročním srovnání nepřetržitě od začátku roku 2014, hlavně díky dobrému vývoji ekonomiky a tlaku na růst mezd v důsledku nedostatku lidí na trhu práce. Obecně však platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Medián mezd činil v letošním třetím čtvrtletí u mužů 29.842 korun a u žen 25.206 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu zhruba mezi 14.221 a 49.376 korunami.

Témata:  mzdy ekonomika Český statistický úřad (ČSÚ) CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

11. května 2024 23:41

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy