Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda chce rozpustit 15 stran a hnutí, je mezi nimi i Antibursík - stop ekoteroru!

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Vláda by v pondělí mohla navrhnout Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) rozpuštění 15 politických stran a hnutí. Subjekty neplnily své zákonné povinnosti ohledně dodávání výročních finančních zpráv. Návrh by se měl podle materiálu, který předložilo kabinetu ministerstvo vnitra, týkat například uskupení Občané.cz, Patriot 2014, Demokracie nebo Folklor i společnost.

Návrh by se měl dotknout především stran a hnutí, kterým NSS v roce 2017 již pozastavil činnost, protože v letech 2014 a 2015 nepředložily Poslanecké sněmovně výroční zprávy v kvalitě požadované předpisy nebo vůbec. Uskupení pak nevyužila ani lhůtu jednoho roku, aby vytýkané nedostatky odstranila.

Vnitro návrh zpracovalo na základě podnětu Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, který funguje od začátku loňského roku. Úřad navázal na usnesení Sněmovny z roku 2017, kterým se ale vláda dosud nezabývala, uvedl materiál.

"A to z důvodu, že se v tomto roce a počátkem roku 2018 konaly volby dle příslušných volebních zákonů. Podle zákona nelze totiž pozastavit činnost strany a hnutí nebo je rozpustit v době ode dne vyhlášení celostátních voleb," uvádí zpráva. Do desátého dne po posledním dni voleb funguje ochranná lhůta. Pokud by v té době byly doručeny návrhy vlády soudu, NSS by je odmítl.

Vláda by podle materiálu měla navrhnout rozpuštění subjektů Antibursík - stop ekoteroru!, Česká nezávislá, Občané.cz, Patriot 2014, Demokracie, Folklor i Společnost, Hnutí Lepší Řepy, Hnutí občanů Prahy, Hnutí pro Těšín, Hnutí sociálně slabých, Mladoboleslavské hnutí nezávislých, Plzeň pro sport, Pražané za svá práva, PRO - Poctivě Rozumně Odpovědně a Solidarita, Vlast a Zákon. Pozastavit činnost by měl podle vnitra NSS Demokratické straně Československa.

Témata:  vláda politické strany Nejvyšší správní soud (NSS)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy