Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nečasová zamíří znovu k soudu. Justice se vrací ke kauze vojenského zpravodajství

Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Manželku expremiéra Petra Nečase (ODS) a někdejší šéfku jeho kabinetu čeká od pondělí další soudní jednání.

Jana Nečasová (dříve Nagyová) usedla na lavici obžalovaných naposledy před dvěma týdny, kdy se zpovídala z údajného vyzrazení utajované informace Bezpečnostní informační služby (BIS). Nyní se justice vrátí ke kauze zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování Nečasovy bývalé ženy Radky.

V případu Vojenského zpravodajství, který vedl k pádu Nečasovy vlády, čelí obžalobě i bývalí šéfové instituce Milan Kovanda a Ondrej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek. V roce 2012 se údajně nechali od Nagyové zaúkolovat ke sledování ženy premiéra bez vědomí ministra obrany.

Státní zástupci věří, že Nagyová sledovala zneužitím zpravodajství osobní zájmy, konkrétně rozvrácení manželství svého tehdejšího milence Nečase. To, že v dané době měla s premiérem už osmiletý poměr, sama řekla při nedávné výpovědi v kauze BIS. Vyplývá to také z odposlechů telefonických hovorů.

Trojice mužů se hájí tím, že ohledně Radky Nečasové nešlo o sledování. Dostali prý pokyn "z nejvyšších míst", aby provedli tzv. kontrasledování, tedy aby prověřili podezřelý pohyb kolem manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát.

Témata:  Jana Nagyová Petr Nečas soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy