Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek napadl Petříčka. Ten si to nedal líbit a bryskně odpověděl

Miroslav Kalousek, šéf poslanců TOP 09
Miroslav Kalousek, šéf poslanců TOP 09
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Vládnoucí pražská koalice by chtěla změnit smlouvu o partnerství s Pekingem - konkrétně se jí nelíbí část o politice jedné Číny. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se ovšem nechal slyšet, že vláda by se od takové úpravy distancovala. A tím pořádně naštval Miroslava Kalouska (TOP 09).

Vedení Prahy chce ze smlouvy o partnerství s Pekingem odstranit článek obsahující souhlas s politikou jedné Číny, která neuznává nezávislost Tchaj-wanu. Shodli se na tom zástupci pražské koalice složené z Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL).

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) serveru Deník N řekl, že pokud dojde ke změně smlouvy, vláda se od takového kroku distancuje. „Politiku jedné Číny zastává Česká republika kontinuálně od sametové revoluce, plně v souladu s oficiální politikou EU a USA," připomněl ministr.

Dodal však, že smlouva byla uzavřena mezi Prahou a Pekingem, ne mezi státy, a proto do ní jeho rezort nemůže zasahovat a má pouze konzultativní roli.

Petříčkova slova se nelíbí předsedovi poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. „Servilní a ponížená smlouva Prahy s Pekingem nebyla s vládou konzultována, municipální vztahy nejsou v kompetenci vlády. Tu ohavnost prosadili zastupitelé za ANO, ČSSD a ODS. Vláda to nekomentovala. Není tedy důvod (kromě podělanosti), aby komentovala případné změny,“ vzkázal Petříčkovi.

Jenže ministr zahraničí si to nenechal jen tak líbit. „Nechápu kritiku @kalousekm. Smlouva mezi Prahou a Pekingem je záležitost našeho hlavního města. Pouze jsem připomněl, že politiku jedné Číny zastává ČR kontinuálně od sametové revoluce, plně v souladu s politikou EU a USA,“ zopakoval svá slova Petříček na twitteru.

Neodpustil si ani drobné rýpnutí. „Tuto politiku zastávala i vláda, které byl členem M. Kalousek,“ uvedl s odkazem na to, že Kalousek byl v letech 2010–2013 ministrem financí ve vládě Petra Nečase.

Témata:  Miroslav Kalousek Čína Praha Tomáš Petříček

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy