Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Připlatit si u lékaře? Češi jsou striktně proti

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Konopnyshop.cz

Úsporným opatřením ve zdravotnictví lidé nejsou příliš nakloněni. Nejvíce z nich, zhruba čtyři pětiny, nesouhlasí se zavedením poplatku u lékaře, se snižováním počtu nemocničních lůžek, připlácením za léky v závislosti na ceně a rušením specializovaných pracovišť. Mírně převažující podporu má jen nápad na zavedení jedné veřejné zdravotní pojišťovny. Vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které ho provedlo loni v prosinci mezi tisícovkou lidí starších 15 let.

Proti poplatku za návštěvu lékaře se vyjádřilo 87 procent dotázaných a zhruba stejný počet lidí nesouhlasil ani s redukcí počtu lůžek v nemocnicích. 80 procent Čechů nepodpořilo vyšší příplatky na léky v závislosti na jejich ceně a proti možnosti ušetřit snížením počtu specializovaných zdravotnických pracovišť bylo 77 procent lidí.

Jaké jsou názory na poplatky a další vybraná opatření ve zdravotnictví? Postupně se od roku 2011 zvyšuje míra souhlasu s dělením zdravotní péče na standardní a (placenou) nadstandardní (z 29 % na 41 %). Více v TZ: https://t.co/lpWujLj85d pic.twitter.com/HeKYya5T0a

— CVVM (@CVVMcz) 24. ledna 2019

Odmítavý postoj převládl i u dalších opatření jako možnosti připlácet si při pobytu v nemocnici na stravu a lůžko, platbě za návštěvu specialisty bez předchozího doporučení od praktického lékaře a placení jednotného poplatku za recept v lékárně. Tyto možnosti podpořila zhruba třetina dotázaných, ostatní byli proti.

O něco větší souhlas zjistili autoři průzkumu u otázek, jestli by se zdravotní péče měla rozdělit na standard a nadstandard a mělo by se zvýšit zdravotní pojištění rizikovým skupinám jako například kuřákům, alkoholikům nebo lidem s výraznou nadváhou. Pro se vyslovily zhruba dvě pětiny dotázaných.

V porovnání s předchozími průzkumy se nezměnil názor lidí na zavedení jedné veřejné zdravotní pojišťovny, na doplácení na léky v závislosti na jejich ceně a na snížení počtu specializovaných pracovišť a nemocničních lůžek. Počet nesouhlasících s návrhem na zavedení standardní a nadstandardní péče klesl od roku 2011 ze dvou třetin na zhruba 50 procent a z více než pětiny na přibližně desetinu ubylo i lidí, kteří souhlasili s platbou za návštěvu u lékaře. U návrhu na jednotný poplatek za recept v lékárně se počet souhlasných odpovědí za tu dobu snížil z téměř poloviny na více než čtvrtinu.

Témata:  zdravotnictví průzkumy Češi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy