reklama

Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík Václav Klaus mladší předložil zákon, který dělá z mazání příspěvků na Facebooku trestný čin. Sám k tomu přidal své vyjádření. „Předně je třeba říct, že Klausův návrh se zabývá důležitou otázkou. Facebook má obrovský vliv na způsob, jakým se dnes šíří informace, v důsledku má i obrovský vliv na výsledek voleb a nemůžeme přijmout, že si může dělat úplně co chce,“ uznává zásadní problémy poslanec. Na druhou stranu ale řešení, které zvolil Václav Klaus, není podle jeho mínění funkční.

„Klausovi, který prosazuje vystoupení České republiky z EU, se to nebude líbit, ale reálně se daná problematika dá řešit jen na úrovni EU. Je těžko představitelné, že by Facebook kvůli České republice měnil své algoritmy, zatímco unijní trh je pro něj zcela klíčový,“ varuje Ferjenčík s tím, že přijetí podobné regulaci jen pro ČR by způsobilo pouze zmatek.

Druhá věc je podle Piráta samotná myšlenka zákona. „V praxi by znemožnil mazání podstatné části spamu, což snad nebylo záměrem předkladatelů a má i řadu dalších nejasností. Dá se vyložit tak, že se vztahuje i na správce Facebookových stránek nad 100 000 uživatelů, z toho vychází ilustrační meme,“ uvedl s odkazem na obrázek, který spolu se svým komentářem zveřejnil.

Žádný pirátský poslanec sice Klausův návrh nepodpořil, Ferjenčík se diskuzi o tomto tématu nebrání. „Obecně souhlasím s myšlenkou, že je potřeba, aby i na korporátních sítích byla zaručena přiměřená práva uživatelů, způsob, kterým se to snaží prosadit Václav Klaus mladší je ovšem zcela nevhodný,“ dodal Pirát.

A co vlastně Klaus navrhuje?

Podle Klausovy novely trestního zákoníku by za mazání příspěvků uživatelů provozovatelům nebo správcům sociálních sítí hrozilo až tříleté vězení, zákaz činnosti nebo peněžitý trest. V praxi by tak bylo trestné například neoprávněné odstranění nebo jiné znepřístupnění příspěvku týkajícího se otázek veřejného zájmu. Podmínkou by ale bylo, aby takový příspěvek nebyl v rozporu s trestními předpisy, mezinárodními smlouvami nebo s dobrými mravy. Takový zásah by navíc musel být proveden s úmyslem ztížit nebo zmařit svobodnou veřejnou diskusi.

„Jde o to, aby provozovatel sítě Vás neblokoval nebo nemazal příspěvky, pokud nejsou za hranou platných zákonů této země. Na to by byla pokuta (přestupek). Pokud by tam byl silný veřejný zájem - třeba by zablokovali celou komunikaci jedné politické strany před volbami - pak by šlo o trestný čin,“ vysvětluje Klaus mladší.