Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návrh komunistů na uzákonění češtiny? Drahoš se mu vysmál, vláda ho smetla ze stolu

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Komunisté předložili návrh na uzákonění češtiny jakožto státního jazyka. O poprask se postarali už tím, že návrh hned v úvodu obsahoval gramatickou chybu. A vláda teď dle očekávání jejich návrh smetla ze stolu. Poslední slovo ale budou mít poslanci.

Na tiskové konferenci za vládu vystoupil šéf rezortu spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO), který připomněl, že čeština je úřední jazyk a že to už stávající právní normy dostatečně ošetřují. Návrh z pera KSČM by tak podle něj nic nového nepřinesl.

To si ostatně myslí i senátor Jiří Drahoš. „Čeština je ze zákona úředním jazykem, takže jde o naprosto zbytečný a populistický návrh,“ domnívá se. Naznačil také, kam až by to mohlo vést. „To už bychom příště mohli například uzákonit, že Slunce vychází na východě... Gramatická chyba jen podtrhuje komičnost celé situace,“ dodal Drahoš.

Komunisté se nicméně domnívají, že současné právní úpravy češtinu "na uspokojivé úrovni" nechrání. S tím ale dotčené rezorty nesouhlasí. Ministerstvo vnitra pak navíc poukázalo na chybně užitý přechodník v textu předlohy. O návrhu KSČM ještě budou jednat poslanci.

Témata:  KSČM čeština vláda Jiří Drahoš

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy