reklama

„Americký velvyslanec King nedávno na setkání se studenty právnické fakulty prohlásil, že tato schůzka je nepravděpodobná z toho důvodu, že Trump je obviňován z toho, že je ruský agent,“ uvedl v neděli Zeman v rozhovoru pro Frekvenci 1.

„A já jsem také obviňován z toho, že jsem ruský agent. No, a kdyby se setkali dva ruští agenti, nebylo by to úplně ono,“ dodal. V prosinci 2016, kdy byl Donald Trump zvolen americkým prezidentem, měl údajně Zeman dostat od americké strany pozvání do Bílého domu.

To zopakoval i v nedělním rozhovoru. Žádný konkrétní termín nicméně nikdy nebyl dohodnut a americká strana žádné další kroky nepodnikla. „Nejsem ten, kdo by se jakékoli schůzky domáhal,“ komentoval tuto skutečnost Zeman. „Když mě někdo pozve, rád přijmu, ale když nepozve, tak se kvůli tomu rozhodně nezblázním.“

Za nepozváním mohou být i Zemanovy kroky a postoje. Prezident sám připomněl, že se stavěl proti vydání ruského občana Jevgenije Nikulina do Spojených států, kde byl obviněn z hackerských útoků. Nikulin byl v říjnu 2016 zadržen v Praze, Moskva i Washington pak usilovaly o jeho vydání. O výsledku nakonec rozhodl tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který Nikulina do Spojených států vydal.

V aktuálně ožehavé otázce společnosti Huawei prezident také zastává odlišný postoj, než Spojené státy. Zatímco „Američané v tom konkurenčním boji stojí na opačné straně,“ Zeman prý podporuje čínskou společnost. V roce 2017 se Zeman s Trumpem vyfotografoval u příležitosti Valného shromáždění OSN. Tvrdil také, že se mu Trump v dopise omluvil za odkládání schůzky.