Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jiří Drahoš exkluzivně pro Globe24.cz: Pozor na "pseudokauzy," budu hájit Senát ze všech sil!

Volební štáb Jiřího Drahoše
Volební štáb Jiřího Drahoše
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Senátor a soupeř Miloše Zemana z posledních prezidentských voleb Jiří Drahoš se pro server Globe24.cz důrazně vymezil proti článku o náhradách senátorů, který cílil na jeho osobu. Článek, který publikovala MF DNES a lidovky.cz ve vlastnictví svěřeneckého fondu premiéra Babiše, považuje za účelově manipulativní.

Článek kritizoval ve svém titulku Jiřího Drahoše, že jako senátor nejrychleji čerpá náhrady (80 tisíc korun) na cestování. Zmiňoval i další bývalé prezidentské kandidáty a současné senátory Pavla Fischera a Marka Hilšera. Přestože se článek věnoval problematice senátorských náhrad obecně, využil do svého titulku osobu Jiřího Drahoše.

Právě spojení senátora a profesora chemie s intenzivním čerpáním náhrad vyvolalo diskuzi na jeho facebookovém profilu. Jiří Drahoš následně označil článek za problematický vzhledem k tomu, že cestovní náhrady senátorů nejsou čerpány, ale jedná se o fixní součást platu. Výši poslaneckých a senátorských náhrad určuje koeficient vzdálenosti bydliště poslance nebo senátora od Prahy podle zákona č. 236/1995 Sb. o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu, jak už jsme na Globe24.cz informovali.

Pro náš server se podařilo získat i exkluzivní vyjádření Jiřího Drahoše.  "Pokud jde o páteční MfD, považuji celou situaci za uměle vytvořenou s cílem poškodit v očích veřejnosti Senát jako celek," vyjádřil se senátor.

I když článek uvozoval jeho osobu, považuje celou kauzu za dlouhodobější politický záměr. "Je celkem nasnadě, že k této hrubé manipulaci s fakty využila redaktorka MF DNES mé osoby. Tlaky proti horní komoře Parlamentu ze strany některých politiků můžeme pozorovat již delší dobu a já jsem rozhodně připraven jim vší silou čelit. Článek v MF DNES však považuji za pokus o výrobu "pseudokauzy", který rozhodně nestojí za to, abych se jím nadále zabýval," reagoval Drahoš a varoval před zlehčováním významu senátu zakotveného v ústavním pořádku ČR.

Témata:  Jiří Drahoš Senát Parlamentu České republiky platy Marek Hilšer Pavel Fischer

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy