Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nízké daně? Zapomeňte. ODS tepe Babiše

Petr Fiala
Petr Fiala
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Premiér Andrej Babiš dnes na sjezdu hnutí ANO slíbil mimo jiné zrušení superhrubé mzdy a snížení daní zaměstnancům. Takzvaná superhrubá mzda funguje od roku 2008 a znamená, že základem daně z příjmů zaměstnanců je hrubá mzda navýšená o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojistné. Podle opozice je to ale nesmysl.

"Z Andreje Babiše se stal politický Jekyll a Hyde se dvěma osobnostmi a paní ministryně financí Alena Schillerová mu v tom zdatně sekunduje. Jednu rádoby přívětivou tvář ukazují na stranických akcích, kde slibují úlevy živnostníkům, paušální daň, mluví o nízkých a stabilních daních. Druhá jejich mnohem méně přívětivá tvář řádí na vládě a ve Sněmovně, kde Babišovo hnutí ANO jen před pár dny protlačilo spolu s komunisty a socialisty do dalších čtení rozšíření administrativní zátěže na další skupiny podnikatelů v podobě třetí a čtvrté vlny EET, nebo zrušení karenční doby, které podnikatele poškodí," uvedla ODS v prohlášení, které obdržel server Globe24.cz.

"Jedna tvář Andreje Babiše dnes na sněmu hnutí ANO slibovala zrušení superhrubé mzdy, aby to ve Sněmovně paní ministryně Schillerová s celým Babišovým hnutím před pár týdny odmítly a společně potopily zrušení superhrubé mzdy, které ODS předložila v rámci projednávaného daňového balíčku," dodala strana.

Podle ODS nás v žádném případě nízké a jednoduché daně nečekají. "Hnutí ANO jako součást levicové koalice má rádo vysoké přerozdělování a rozhazování. A protože v době ekonomického růstu hnutí ANO rozházelo, co mohlo, není náhodou, že ministryně Schillerová v těchto dnech mluví o potřebě růstu spotřebních daní, zavedení nové digitální daně apod.," tvrdí strana.

"Je zřejmé, že nad Andrejem Babišem a celým hnutím ANO už dávno zvítězil socialistický, regulující a rozhazovačný Hyde nikoliv liberální, reformní Jekyll. Nic na tom nezmění žádné sjezdy a ideové konference, které jsou pro Andreje Babiše a jeho ministry jen rétorickým a marketingovým cvičením," uzavřela ODS.

Témata:  Petr Fiala Andrej Babiš Hnutí ANO ODS

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy