reklama

Petříček spolu s dánským ministrem zahraničí Andersem Samuelsenem referovali o svojí návštěvě Ukrajiny. „Byli jsme šokováni vážnou humanitární situací způsobenou válkou. Evropská unie musí být v regionu aktivnější a viditelnější,“ napsal Petříček. „Podporujeme založení regionálního kontaktního úřadu v Mariupolu,“ dodal.

Ministerstvo zahraničí dnes také uvedlo, že zopakovalo výzvu k propuštění ukrajinských námořníků, které Moskva protiprávně zadržuje. Tomáš Petříček vyzval k jejich propuštění během své návštěvy Mariupolu na sklonku ledna.

Protože nedošlo k žádnému posunu, podpořila dnes Česká republika „rozšíření sankčního seznamu o osoby, které jsou za jejich nelegální uvěznění a ozbrojenou akci v Azovském moři zodpovědné,“ uvedlo ministerstvo. Na nových sankcích podle Petříčka panuje široký konsensus a nyní probíhá další legislativní proces.

Na programu jednání byla i situace ve Venezuele. Řešila se potřeba navýšit objem humanitární pomoci, kterou Evropská unie poskytuje především prostřednictvím mezinárodních organizací. Zároveň však ministr uvedl, že jsou zapotřebí kontrolní nástroje, které zajistí spravedlivou distribuci pomoci v zemi a vyloučí, že bude zneužita Madurovým režimem.

Petříček také znovu zdůraznil potřebu svobodných a demokratických voleb. Právě ty jsou podle něj „klíčem pro ukončení hluboké politické a hospodářské krize v zemi, o jejíž budoucnosti musí rozhodnout Venezuelané sami.“ Do Venezuely má být také tento týden vyslán expertní tým Evropské unie.