reklama

V roce 2013 se na českém trhu objevilo koňské výsekové maso z Polska obsahující analgetikum fenylbutazon, které se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské stravě. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) také zakázala prodej polských kvašených okurek a kysaného zelí, které obsahovaly zakázanou kyselinu mravenčí. Problémy byly v ČR i s polským kakaem, které ve skutečnosti obsahovalo pouze 80 procent kakaa a zbytek tvořila dřevitá hmota z drcených kakaových slupek.

V minulosti také veterináři opakovaně našli salmonely v kuřecím, v krůtím i vepřovém mase dovezeném z Polska. Asi největší případ z posledních let se týkal vajec - v říjnu 2016 zakázala Státní veterinární správa (SVS) na základě zprávy z evropského systému rychlého varování RASFF prodej 3,5 milionu polských vajec, které mohly obsahovat bakterie salmonelózy.

V únoru 2017 vyvolala pozornost zpráva SVS o tom, že v Jablonci nad Nisou prodala jedna z firem zhruba 1,9 tuny kuřecího masa, které obsahovalo i bakterie salmonelózy. Celkem do ČR přišlo z Polska 3,6 tuny závadného masa, část veterináři stáhli, část šla do odpadu při úpravě. O měsíc později SZPI varovala spotřebitele, aby nejedli půlkilogramový mix polského mletého masa, který také obsahoval bakterie salmonely.

Během roku 2017 i loni se několikrát objevily problémy s polskými jablky a některými druhy zeleniny, ve kterých zjistila SZPI nadlimitní množství pesticidů.

V srpnu 2017 vypukl skandál s jedem ve vejcích. Na trhu v několika zemích Evropy včetně ČR a Slovenska se objevily miliony vajec a výrobků z nich obsahujících fipronil. V ČR pocházela podle veterinářů vejce s jedem z různých chovů z Polska. Vejce kontaminovaná fipronilem se objevila i na Slovensku.

Loni v lednu podle polské televize TVN24 policie v regionu Podlesí na severovýchodě Polska náhodně objevila jatka, kde se porážela nemocná zvířata. Prokurátor, který případ vyšetřoval, uvedl, že maso z tohoto podniku "se dostalo na území celého státu i do zahraničí". Jeho majitelé byli propuštěni na svobodu na kauci a jejich jatka nadále fungovala .

Letos v únoru se Polsko dostalo do centra pozornosti v celé Evropě kvůli porážkám nemocných krav a obchodování s jejich masem. Maso z nich se dostalo nejen do Polska, ale i do řady zemí EU včetně Slovenska a České republiky. Jatka úřady nařídily zavřít a do Polska kvůli této aféře přijeli inspektoři Evropské komise. Do ČR se podle úřadů dostalo přibližně 300 kilogramů masa z problematických polských jatek.

Od chvíle, kdy vypukla aféra s polským hovězím, odebrali veterináři na 200 vzorků, jeden z nich byl přitom pozitivní na salmonelu. Kvůli němu ČR zavedla mimořádná veterinární opatření, hovězí maso z Polska od minulého čtvrtka nesmí být uváděno na trh před kontrolou v akreditované laboratoři na salmonelu. Do ČR se dovezly přibližně dvě tuny masa z problematické šarže, většina se podle ředitele SVS Zbyňka Semeráda snědla.

Evropská komise nyní požaduje aby ČR přestala do pátku s mimořádnými kontrolami polského hovězího, protože nejsou přiměřené riziku výskytu salmonely. Česká republika ale odpoví negativně, řekl šéf veterinářů Semerád.

Dnes také veterináři oznámili, že ve 1200 kilogramů mražených kuřecích stehen z Polska našli salmonelu. Zásilku objevili ve velkoobchodním skladu Petr Novotný - Gastroplus v Lounech. Veterináři nyní zjišťují, kam maso dále šlo, část zásilky byla distribuovaná do stravovacích služeb.