reklama

Šojdrová, která v únoru oznámila, že přivezla seznam 14 dětí, kterým by Český republika mohla pomoci, to uvedla na svém twitteru.

Podle Šojdrové schůzka asi nebude moc důležitá. "Chce se mnou mluvit jen mezi čtyřma očima a odmítnul přijmout členy platformy, která se zasazuje o přijetí nedoprovázených dětí-uprchlíků z Řecka," napsala. Na mysli měla iniciativu Češi pomáhají, Organizaci pro pomoc uprchlíkům a společnost Dobrá rodina.

"Paní europoslankyně mě požádala o schůzku s tím, že mi chce prezentovat výsledek své cesty do Řecka," řekl na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně Hamáček. Vyjádření Šojdrové o nedůležitosti setkání Hamáčka překvapilo. Na jednání ale nejde s ničím, co by měl sám představovat.

Europoslankyně loni na podzim oznámila, že by chtěla z přeplněných uprchlických táborů v Řecku přesídlit do Česka pět desítek syrských dětí bez doprovodu jako solidární humanitární gesto. Premiér Andrej Babiš (ANO) projekt označil za nesmyslný, a dodal, že lepší je pomáhat sirotkům přímo v jejich vlasti. Před časem ministerský předseda uvedl, že chce v Sýrii vybudovat centrum pro sirotky. Plán je podle něj jeho soukromou iniciativou, nikoli projektem českého státu.