Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská unie ohrožuje demokracii a svobodu, říká filozof. Zachrání nás NATO?

EU
EU
Foto: Pixabay

Praha - Ve Velké Británii se již za pár dnů rozhodne o budoucnosti Evropské unie. Zůstane země nadále jejím členem, nebo dojde k takzvanému brexitu?

"Rozhodnutí je na britských občanech, ale je v našem zájmu, aby Británie zůstala součástí Evropského projektu," tvrdí bývalý velvyslanec v Británii a ředitel knihovny Václava Havla Michael Žantovský. 

Přiznává ale, že Unie má svoje chyby, přemíru byrokracie nebo regulace, jak ale vysvětluje, nejedná se o neřešitelné problémy: "Proces uvolňování určitých limitů bude probíhat bez ohledu na výsledek referenda," řekl Českému rozhlasu.

"V budoucnu by nás čekala poněkud volnější EU, ale přesto společenství, jehož základ tvoří společný ekonomický trh, což je nepochybně přínosné pro členské státy. Je stále držitelem společných hodnot a 4 svobod," dodal.

Filozof Miloslav Bednář tvrdí, že EU je nereformovatelná. Podle něj bychom se i vnějším hrozbám, za které považuje hlavně Rusko, lépe bránili sami: "Severoatlantická aliance, nikoli Evropská unie, která se podílela třeba na Balkánské válce, je zárukou míru," tvrdí.

Žantovský ale tvrdí, že NATO je odpověď v případě ozbrojeného útoku, ale vliv, které se Rusko snaží uplatnit se děje hlavně propagandou a zpochybňováním právního rámce. V tom nám NATO nepomůže.

"Evropská unie je organizace, která představuje nejvyšší vnitřní ohrožení svobody a demokracie. Její základní východiska jsou v rozporu se základními hodnotami evropské civilizace," podotkl Bednář.

Témata:  EU Brexit NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy