Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalamitní stav na jihu Čech: Kvůli vichřici jsou tisíce domácností bez elektřiny

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Na jihu Čech jsou kvůli silnému větru výpadky proudu i problémy na železnici. Firma E.ON vyhlásila pro toto území před 19:00 kalamitní stav, bez elektřiny bylo v té době asi 11.500 domácností. Na železnici zastavily spadlé stromy k večeru provoz na trati z Českých Budějovic směrem do Rakouska i na Benešov u Prahy. Místo vlaků jezdí pořád náhradní autobusy mezi Popelínem a Jarošovem nad Nežárkou na Jindřichohradecku.

Hasiči zaznamenali odpoledne kolem 130 událostí. "Operátoři tísňových linek jich v navečerních hodinách začali přijímat velké množství," uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů ve zprávě na webu po 20:00.

Na trati z Českých Budějovic do Lince zablokovaly spadlé stromy kolem 17:30 úsek Kamenný Újezd u Českých Budějovic - Holkov. Jezdí tam náhradní autobusy.

Na trati mezi Benešovem u Prahy a Českými Budějovicemi byl provoz kvůli stromu na kolejích zastaven před 18:00 mezi stanicemi Hluboká nad Vltavou - Zámostí a Budějovicemi. Na stejné trati způsobila k večeru problémy porucha lokomotivy mezi jihočeskou obcí Chotoviny a středočeskou obcí Střezimíř.

Na železniční trati mezi Havlíčkovým Brodem a Veselím nad Lužnicí, kde popadané stromy poškodily trakční vedení mezi obcemi Popelín a Jarošov nad Nežárkou už v sobotu před půlnocí, budou jezdit náhradní autobusy podle webu drah až do pondělního rána.

Jihočeští hasiči od odpoledne většinou odklízejí spadané stromy. V několika případech museli upevňovat uvolněné části střech, plachty či plechy, a to i na střeše pivovaru Samson v Českých Budějovicích, uvedla Matějů. V Budíškovicích narazilo do spadlého stromu auto, nikdo se nezranil. Ve Vítějovicích na Prachaticku museli hasiči před 20:00 odklízet ze silnice sněhové zátarasy přiváté větrem. Během celého víkendu měli jihočeští hasiči kvůli větru v součtu kolem 200 výjezdů.

Kvůli dešti a tání sněhu stouply na Šumavě hladiny řek. První povodňový stupeň platí na Teplé Vltavě v Lenoře a na Blanici v měřicí stanici Blanický mlýn.

Výstraha meteorologů před velmi silným větrem platí pro celou republiku do pondělního rána. Vítr může mít v nárazech rychlost přes 85 kilometrů v hodině, na horách i kolem 125 kilometrů.

Témata:  E.ON vichřice Jihočeský kraj energetika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy