Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Ostrově řádila vichřice, odnesla kus střechy finančního úřadu

Vítr zdemoloval střechu Finančního úřadu v Ostrově
Vítr zdemoloval střechu Finančního úřadu v Ostrově
Foto: HZS Karlovarského kraje

V Karlovarském kraji odpoledne opět zesílil vítr. Na několika místech pokácel na silnice stromy, v Ostrově na Karlovarsku dokonce odnesl část střechy třípatrového finančního úřadu, řekli dnes ČTK mluvčí hasičů a policie. Několik tisíc domácností je bez proudu. Před velmi silným větrem, který hrozí v Česku dnes odpoledne a v noci na pondělí, varovali meteorologové. Vítr může na horách dosáhnout až síly orkánu.

Mluvčí krajských hasičů Martin Kasal ČTK řekl, že do 19:00 vyjížděli hasiči v kraji v 53 případech poskytnout technickou pomoc. "V naprosté většině se jednalo o odstranění popadaných stromů, které blokovaly průjezd na silnicích," uvedl. Zasahovali například v Chebu, Bečově, Březové, Dolním Žandově, Toužimi, Rotavě, Kladské, Aši, Abertamech, Dasnicích, Nejdku, Vojkovicích, Hlinkách, Lokti, Horním Slavkově a na dalších místech.

Pod Jindřichovicemi na Sokolovsku popadalo asi 20 stromů a sesunul se svah. V Sokolově, Toužimi, Aši, Plesné a Chebu hasiči odstraňovali či zabezpečovali uvolněné střechy nebo jejich části. "V Hranicích hasiči poskytli pomoc u pacientky, která je doma napojena na dýchací přístroj a po výpadku elektřiny hrozilo, že ho nebude moct používat," řekl Kasal.

Regionální mluvčí společnosti ČEZ Michaela Jirovcová ČTK řekla, že stále přibývají poruchy na vedení vysokého napětí. Zatímco k 18:00 jich energetici v kraji evidovali 13 ve všech okresech kraje, k 20:00 stoupl počet poruch na vedení vysokého napětí na 21. Bez proudu je v kraji zhruba 15.000 odběratelů. Energetici pracují na odstraňování závad.

Podle starosty Ostrova Jana Bureše odnesl vítr zhruba 40 procent střechy finančního úřadu v centru města. Nikomu se při tom nic nestalo. Spadlé trosky střechy ale zavalily zaparkovaná auta a poškodily je. "Sedm je hodně poničených, jedno méně, dalším třem autům se to vyhnulo, ale budou se odtahovat," řekl starosta ČTK.

V Karlovarském kraji od odpoledních hodin fouká silný vítr, který láme stromy. Ty padají do silnic, komplikují dopravu a v jednom případě strom spadl přímo na chatu. Silný vítr dokonce poničil v Ostrově střechu budovy, která spadla na zaparkovaná vozidla. pic.twitter.com/yDmtgwdf1E

— Policie ČR (@PolicieCZ) 10. března 2019

Další škody ve městě zatím hlášené nemá. "Povolali jsme dříve druhou hlídku městské policie, která měla nastoupit až na noční službu, a poslali jsme je, aby projeli Ostrov a městské části a situaci zkontrolovali," řekl Bureš.

Podle Josefa Cinka z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu dnes odpoledne naměřily přístroje nejsilnější náraz větru v Aši, kde dosáhl rychlosti přes 115 kilometrů v hodině. Na Klínovci měl vítr rychlost 104 kilometrů a v Krásném Údolí téměř 94 kilometrů za hodinu. Na řadě míst Karlovarského kraje silný vítr doprovázely i bouřky. V následujících hodinách bude vítr ještě pravděpodobně sílit.

Témata:  vichřice Karlovarský kraj Finanční správa České republiky (FÚ) hasiči Ostrov

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy