Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Světový den porozumění autismu. Česko se připojí, do modré se zahalí třeba Petřínská rozhledna

Praha - Petřínská rozhledna
Praha - Petřínská rozhledna
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Česko se dnes připojí ke Světovému dni porozumění autismu. Připraveno je jen v Praze několik akcí, například předání ocenění nebo slavnostní nasvícení Tančícího domu a Petřínské rozhledny v modré barvě symbolizující komunikaci a sebevyjádření, což jsou oblasti, ve kterých mají lidé s těmito poruchami problémy. Další akce budou pokračovat po celý duben.

Podobně jako pražské dominanty budou modře nasvícené například také Empire State Building v New Yorku, egyptské pyramidy nebo vyhlídkové kolo London Eye.

Today across the globe it is World Autism Awareness day. People around the world will wear blue in hopes of raising awareness and acceptance.#WorldAutismAwarenessDay #Autism pic.twitter.com/viR6mRR4Sj

— Andrew Eddy (@ADMEddy) 2. dubna 2019

"Kolem Světového dne porozumění autismu koordinujeme akce, které jsou zaměřené zejména na osvětu široké veřejnosti, boření mýtů, které kolem autismu panují a ztěžují rodinám už tak náročnou péči," vysvětlila ředitelka Národního ústavu pro autismus (Nautis) Magdalena Thorová.

Večer v Poslanecké sněmovně převezmou jednotlivci a organizace, které se zasazují o to, aby se lidem s autismem žilo lépe, od pořadatelů z Nautis cenu Aplaus. Třetí kategorie je určená přímo lidem s autismem.

Další akce věnované tématu autismu jsou naplánované na celý duben. Ve středu budou v pražském kině Světozor promítané dokumentární filmy s tematickou autismu. V pátek budou prostory senátu hostit odbornou konferenci Autismus 2019 - zdravotní, sociální a školské služby. Na několika místech Česka pořádají dobrovolníci také takzvané modroběhy, charitativní běhy na pomoc rodinám s autismem.

Autismus je vrozená vývojová porucha sociálního a emočního vývoje a komunikace, která ovlivňuje mnohé oblasti života a navenek se projevuje nestandardním chováním. Vývoj dítěte je narušen zejména v oblasti slovní a mimoslovní komunikace, vztahů s lidmi, vnímání a představivosti.

Projevy jsou velmi různorodé, stejnou diagnózu sdílí lidé nadprůměrně inteligentní i s mentální retardací, spontánně navazující kontakt i uzavření, klidní i aktivní s poruchami chování.

Témata:  Česká republika psychiatrie mozek Petřínská rozhledna v Praze autismus

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy