reklama

"Úkolem českých představitelů je rozvíjet vztahy s našimi sousedy, není potřeba politiky okolních zemí známkovat. Rakousko je náš důležitý partner a například vztahy Prahy a Vídně jsou nadstandardní. Komenského školu Vídeň podpořila částkou jeden milion eur (25,7 milionu korun), za to jí patří náš dík," uvedl Petříček. Ministr je nyní ve Washingtonu, kde se účastní oslav 70. výročí založení Severoatlantické aliance.

Zeman v projevu mimo jiné kritizoval Häupla, kterému v roce 2017 udělil Řád bílého lva, za to, že vídeňská radnice nefinancuje českojazyčnou školu. Vyzval ho také, aby financování školy doporučil svému nástupci Michaelu Ludwigovi.

Rakouský deník Der Standard se školy dotázal, zda je Zemanovo tvrzení pravdivé. Škola mu sdělila, že za Häuplova působení finanční podporu od radnice dostávala.

Podle Hradu vycházel prezident z informací od české velvyslankyně v Rakousku Ivany Červenkové. Velvyslankyně poté novinářům řekla, že Zemanovi před setkáním stručně sdělila, že škola žádné peníze od Vídně nedostává. Měla tím prý na mysli systémové a pravidelné příspěvky. Uvedla také, že za posledních 30 let dostala škola příspěvek jednou, a to v roce 2009, kdy obdržela milion eur na opravu budovy. Záležitost Červenková označila za nedorozumění.

Část opozice Zemana za jeho výroky kritizovala. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil uvedl, že prezident způsobil mezinárodní ostudu a že by byla na místě omluva.