reklama

Jarolím, kandidát ODS s podporou KDU-ČSL, získal 24,25 procenta hlasů a Smoljak 23,53 procenta. Nynější volební účast byla výrazně nižší než v roce 2014, kdy v prvním kole hlasovalo pro svého kandidáta do Senátu 37,14 procenta lidí. Tehdy však nešlo o doplňovací volby.

Jarolím dnes uvedl, že o celkové vítězství ve volbách bude muset ještě zabojovat. "Ale myslím si, že to za to stojí," řekl ČTK. Uvedl, že k tomu, aby se snažil o vítězství, ho opravňují jeho znalosti, které získal coby starosta o potížích obcí a pražských městských částí například ve vztahu ke státu.

Své nadšení s ohledem na druhé kolo brzdil i Smoljak. "Mám radost, ale je to dneska taková přestávka a zítra (v neděli) začíná druhé jednání," řekl ČTK Smoljak. V kampani chce dál mluvit s voliči, rovněž předpokládá, že bude obhajovat svůj program a stanovisko v rozhovoru s novináři. Jarolímův tým se o podobě kampaně teprve bude radit.

V poli poražených skončili mimo jiné bývalí senátoři Eva Syková a Libor Michálek, kteří se pokoušeli o návrat do horní komory i loni na podzim. Bývalá senátorka za ČSSD Syková tehdy obhajovala mandát za ANO, nyní kandidovala za uskupení Pro Zdraví a Sport. Michálek se o totéž pokoušel jako kandidát Pirátů, nyní za hnutí Vize pro Česko.

O přízeň voličů se ucházel rovněž učitel Petr Daubner (Piráti), který s 13,94 procenta hlasů skončil na třetím místě. "Třetí místo nepovažuji za neúspěch. I díky měsíční kontaktní kampani se mi podařilo porazit celou řadu silných kandidát," sdělil ČTK kandidát Pirátů, jehož podporovali také Zelení a ČSSD. Pogratuloval kandidátům postupujícím do volebního finále.

Za ANO kandidoval bezpečnostní expert a pedagog Martin Hrubčík, který získal 12,46 procenta hlasů. Vzhledem k tomu, že do druhého kola nepostoupil, je jasné, že hnutí ANO místo po Baudyšové neobhájí.

Kromě Jarolíma, Smoljaka, Daubnera a Hrubčíka nikdo z dalších kandidátů nezískal ani deset procent hlasů. TOP 09 do voleb o senátorské křeslo postavila předsedu České společnosti pro rozvoj bydlení Martina Kroha. SPD do voleb ze svých řad vyslala živnostníka Pavla Pešana, komunisté svého prvního místopředsedu Petra Šimůnka. Bývalý poslanec ČSSD a primář interny z Nemocnice Na Bulovce Jiří Koskuba kandidoval za Českou Suverenitu.

Volební obvod Praha 9 zahrnuje vedle Prahy 9 bez Hrdlořez, Hloubětína a části Malešic také Prahu 14, Prahu 19, Prahu 20, Prahu 21, Běchovice, Dolní Počernice, Klánovice, Koloděje, Satalice a Vinoř. Poslední volební okrsek dnes statistici podle mluvčího Jana Cieslara zpracovali v 15:51 a v pondělí předají výsledky hlasování Státní volební komisi. Druhé kolo voleb se uskuteční příští pátek a sobotu.