Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Síťovka slaví 90 let, berete si ji pořád s sebou na nákup?

Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Je tomu už 90 let, co si podnikatel Vavřín Krčil ze Žďáru nad Sázavou řekl, že udělá pro lidi něco speciálního, co by jim významně ulehčilo život. Nadbytečným síťkám do vlasů přidal dvě ucha a vznikl zázrak, který se používá dodnes - a to i v zahraničí.

Na konci 19. století se v rakouském Aspangu narodil muž, který se o několik let později nesmazatelně zaspal do historie textilní výroby a módy.

Ve Žďáru nad Sázavou, odkud pocházela i jeho matka, se Vavřín Krčil nejprve naučil síťování, aby pomohl rodině ve špatné finanční situaci. O pár let později se naplno věnoval podomácku vyrobeným vlasovým síťkám. A skončil u výroby síťových tašek, které dobyly celý svět. Stačilo jen přidat dvě ucha k původním síťkám na vlasy.

Síťovka se vyráběla ručně z hedvábné příze a díky tomu, že byla lehká a skladná, lehce získala na oblibě. V první polovině 20. století její výroba živila stovky lidí.

Problémem ale bylo, že Krčil neměl peníze na to, aby si legendární síťovku nechal patentovat na mezinárodní úrovni, a zahraniční země tak brzy zahájily svou vlastní výrobu. A sláva síťovek postupně vyhasínala.

Ačkoli bychom si mohli myslet, že síťovka vymizela úplně, není tomu tak. Jak potvrdila zakladatelka firmy POAK, která je součástí tuzemské České síťovky, měsíčně se vyrobí na 2,5 tisíce nových kousků. A zájem o české síťovky je i v zahraničí.

"Hodně se vyrábí bavlněné, které jsou i přes rameno," vysvětlila Karolína Pechová z České síťovky. Druhů síťovek a materiálů, ze kterých se vyrábí, je ale mnohem více. Další oblíbenou formou jsou třeba síťovky z polyesteru, které jsou pružnější a unesou i 35 kilogramů.

"Nejtěžší jsou ručně dělané, které se vyrábí klasickým síťováním, jako se dříve dělaly rybářské sítě," objasnila Pechová. Tato výroba je velmi časově náročná a zaučení nováčků je podle Pechové celkem náročné.

Protože je poptávka po síťovkách stále obrovská, chystá se tuzemská firma vyrábět i kabelky ze síťoviny. "Do budoucna se to dá velmi dobře rozvětvit, je to hravé odvětví," vysvětluje záměr firmy Pechová.

Témata:  obchody nákupy život

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy