Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákaz skládek? Česko na to není připraveno, tvrdí samosprávy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Ministerstvo životního prostředí v novém zákonu přichází se zákazem skládkování odpadu v roce 2024. Podle samospráv však Česko není na takový krok připraveno. Navíc hrozí, že poplatek za odpady pro občany násobně zvýší.

Starostové ze Sdružení místních samospráv ČR navrhují, aby stát zbytečně nespěchal a počkal se zákazem do roku 2030, jak požaduje Evropská unie.

Cílem nového zákona, k němuž v těchto dnech ministerstvo zpracovává připomínky, je do roku 2024 významně snížit skládkování vybraných odpadů. MŽP říká, že dopady zákona jsou sociálně únosné a pohybují se ročně do 50 korun na občana, pokud tedy obec nakládání s odpady vůbec nezmění a bude i nadále skládkovat. S tím ale sdružení a i další kritici nesouhlasí. Ekologové z asociace Zelený kruh dnes na tiskové konferenci vypočítali, že se ministerstvo chystá zdražit skládkovací poplatky až na čtyřnásobek.

"Ani legislativně na to nejsme připraveni, aby to proběhlo všechno tak, jak má ke spokojenosti našich obyvatel," řekl k zákazu skládkování starosta středočeských Kněžic Milan Kazda.

Navrhuje proto, aby se podporovala spíše lokální zařízení a menší projekty na energetické využití odpadů, aby se nesvážely centrálně přes celý kraj. Kazda uvedl, že sdružení není v zásadě proti spalovnám, není mu ale jasné, jak se legislativně budou dodržovat pravidla.

Podle starosty Němčovic na Rokycansku Karla Ferschmanna bude pro obce jednodušší cesta recyklace. Prosazují ji také ekologové. Forma, jakou MŽP změny podle ekologů provádí, podporuje spalování a brání levnějším a ekologičtějším způsobům nakládání s domácím odpadem, domnívají se aktivisté.

Témata:  Ministerstvo životního prostředí České republiky odpady ekologie

Související

Aktuálně se děje

8:54

Putin oficiálně posvětil partnerství Ruska a Íránu

Ruský prezident Vladimir Putin přijal návrh na podepsání dohody o strategickém partnerství s Íránem, který mu předložilo ruské ministerstvo zahraničních věcí. Uvedl to server Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy