reklama

"My Češi, jsme v těchto těžkých chvílích myšlenkami s vámi, vždyť Česká republika je stejně jako Francie zemí gotických památek a Prahu podobně jako Paříž zdobí významné středověké chrámy a cenné historické a umělecké stavby. Budeme rádi, pokud vám svou soustrast a sounáležitost budeme moci vyjádřit nejen slovy, nýbrž i činy a konkrétní pomocí," napsal Zeman v dopise Macronovi.

Požár v pařížském chrámu vypukl v pondělí okolo 18:50, v té době se tam prováděly rozsáhlé renovační práce. Příčina ohně není zatím známá, ale předpokládá se, že to byla nehoda. Oheň byl uhašen dnes před 10:00. Větší část cenných uměleckých a liturgických předmětů se z hořícího chrámu podařilo zachránit.

Francouzský prezident slíbil obnovu katedrály a vyhlášení mezinárodní sbírky. Nabídku pomoci za Českou republiku už avizoval premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého je vláda připravena pomoci při obnově katedrály i finančně. Podle ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) může Česko nabídnout také pomoc odborníků a jeho úřad pracuje na uspořádání veřejné sbírky.