reklama

Před osmi lety americká policie šetřila záhadné úmrtí dvaatřicetileté herečky Brittany Murphyové a jejího manžela scénáristy Simona Monjacka. Oba bydleli v luxusním domě v Los Angeles a zemřeli velmi mladí na zápal plic a anémii. Po dlouhém pátrání se zjistilo, že za jejich smrtí stály plísně, které dlouhodobě poškozovaly jejich dýchací systém.

Míra výskytu plísně přitom velmi závisí na typu obydlí. Nejraději se "zabydluje" v koupelnách rodinných a cihlových domů. Tam je výskyt téměř 17%. Ukázalo se také, že přes 20 % obyvatel řadových domů má plíseň i v ostatních pokojích, kde tráví většinu času. Naopak v panelových domech se vyskytuje jen zhruba u pěti procent dotázaných.

Přítomnost plísně v domácnosti přitom velmi negativně ovlivňuje zdraví. Nejhůře jsou na tom děti a starší lidé. Inhalování vzduchu v prostředí, kde je plíseň, může vést k takovým zdravotním komplikacím, jako jsou kašel, bolest hlavy, únava a podrážděné nosní a krční sliznice. Příčinou všeho bývá často alergie.

Plísně totiž patří mezi podceňované alergeny. Alergenem plísní jsou jejich spory, které se šíří vzduchem stejně jako prach. Některé plísně jsou také schopny produkovat jedy zvané mykotoxiny, jiné zase vyvolávají plísňové infekce (mykózy).

Funkční imunitní systém tyto plísňové spory většinou rozpozná a snaží se jich zbavit kašláním nebo kýcháním, u lidí s oslabenou imunitou se ale tyto látky dostávají do plic, kde se usadí a způsobí rozsáhlý zánět. Pokud se plísně v těle agresivně rozrůstají, mohou i narušit správnou funkci orgánů a člověka usmrtit.

Plísním je proto třeba předcházet pravidelným větráním všech místností. Pozor si dávejte na sprchování, vaření nebo sušení prádla – to vše vytváří další vlhkost. Pokud se doma přeci jen plíseň objeví, vyplatí se jednat rychle. Pořiďte si speciální chemické prostředky na její odstranění. Ty se už dají sehnat i v ekologických variantách. Existují také speciální protiplísňové nátěry.

Pokud problém s plísní v domácnosti přetrvává, vyplatí se pořízení elektrických odvlhčovačů vzduchu nebo rovnou investice do lepší izolace, aby se vlhkost nedostávala dovnitř zvenčí.

Příčiny plísní v domácnostech mohou být různé a jejich odstranění v dnešní době už není nemožné. Důležité je začít včas a opravdu důkladně zasaženou místnost očistit, aby se plíseň nevrátila po několika týdnech „domů".

Jak postupovat při odstraňování plísní v bytech a domech?

1. Pokud se plíseň objeví v místnosti uvnitř domu, před jejím odstraňováním zakryjeme podlahu celé místnosti zakrývací fólií či igelitem.
2. Zeď namočíme a plíseň odstraníme pomocí škrabky.
3. Poté ihned zabalíme a zlikvidujeme fólii se seškrabanou omítkou, abychom předešli dalšímu šíření plísní.
4. Znovu zakryjeme celou podlahu místnosti zakrývací fólií.
5. Poté rozmyjeme stěnu, kde jsme seškrabali plíseň, vodou se saponátem nebo mazlavým mýdlem. Zeď necháme vyschnout po dobu 6-24 hodin.
6. Následně na zeď aplikujeme speciální přípravek odstraňovač nebo přímo disperzní nátěr s protiplísňovou úpravou.