Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejde o nezávislost, ale o to, kdo má kde své lidi. Braňme se, volá Klausův muž

Ladislav Jakl
Ladislav Jakl
Foto: www.ladislavjakl.cz

Praha - Bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl se na stránkách Institutu Václava Klause (IVK) zamýšlí nejen nad kontroverzní reorganizací české policie, ale i nad tím, jaký poprask vyvolal tento plán ve vládní koalici. Podle něj to dokazuje, že nejde o nezávislost instituce, ale o to, kdo má kde své lidi.

Jakl poukazuje, že spor kolem chystané reorganizace některých policejních útvarů vyvolal další kolo vnitrokoaličních šarvátek. „Mnozí politici a novináři předčasně mluví o vládní krizi a objevují se i krkolomné spekulace o hrozbě prezidentské vlády. Horlivý vstup vládních politiků do debaty dává tušit, že v silových složkách dávno nejde o nezávislost, ale o to, kdo kde má 'své lidi'," uvedl ve své úvaze zástupce IVK.

„Prvotní příčinou všech dosavadních konfliktů v koalici je ale její nesourodost, jednotlivá sporná témata jsou spíše jen nahodilými epizodami trvalého poměřování zájmů vládních stran. I proto se míjí s jádrem sporu kolem policejní reorganizace ti, kdo od ní velmi rychle přešli k hypotetickým scénářům pádu vlády a dalších ústavních kroků. Spor je totiž zásadní sám o sobě," myslí si Jakl.

Jako zásadní a naprosto nepřijatelné pak považuje „vpád lobby státních zástupců" do systémové problematiky zcela jiného resortu, než je jejich resort spravedlnosti. „Vrchní prokurátorka v Praze využívá své pozice mediální oblíbenkyně k ostřelování policejního prezidia a ministerstva vnitra, její kolegové z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci se ale rovnou rozhodli pojmout reorganizaci jako možný kriminální čin a jako takový ji hodlají vyšetřovat," připomíná další vývoj v kauze.

Poukazuje třeba na to, že se ne poprvé ocitají mimo svou regionální působnost danou zákonem. Především prý jde ale o to, že státní zástupci chtějí svůj názor na odborný a manažerský krok, který je zcela v působnosti policie a ministra vnitra, prosazovat mocí svého úřadu.

„Jistě, státní zástupci mají neopominutelné místo v jednotlivých trestních kauzách, ve věci systému řízení policie však mohu mít maximálně hlas konzultační a nikoli si zneužíváním svých pravomocí vynucovat uspokojení svých profesních potřeb," udeřil Jakl.

Zdánlivě se podle něj točí kolem jednoho policejního důstojníka, o „kterém kdekdo říká, že se více než své práci věnuje schůzkám s vybranými novináři". „Jádro sporu je ale daleko vážnější: bude nadále místo demokraticky volených vlád neomezeně vládnout kasta nekontrolovatelných státních zástupců? Strhne na sebe i zbytek moci? Nebo lze demokracii ještě ubránit? Braňme ji!" burcuje Jakl, který v té souvislosti mluví o „prokurátorokracii".

Témata:  Ladislav Jakl Policie ČR státní zástupci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy