Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rošáda na ministerstvech: Zeman přijal demise Ťoka a Kněžínka, odvolal Novákovou

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Prezident Miloš Zeman dnes přijal demise ministrů dopravy Dana Ťoka a spravedlnosti Jana Kněžínka, odvolal ministryni průmyslu Martu Novákovou (všichni za ANO) a ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) z funkce vicepremiéra. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Odpoledne Zeman jmenuje na Pražském hradě jejich nástupce.

Ceremoniál jmenování ministrů se uskuteční dvě hodiny po poledni. Rovnou z Hradu zamíří premiér Andrej Babiš (ANO) s novou ministryní Marií Benešovou (za ANO) na ministerstvo spravedlnosti, kde jí bude agendu zhruba hodinu předávat Kněžínek.

Prezident republiky přijal demise, odvolal ministra a místopředsedu vlády: https://t.co/p2p2WSBVr5

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 30. dubna 2019

Asistovat u předání agendy pak bude Babiš postupně také na ministerstvu průmyslu a dopravy. V čele resortu vystřídá Novákovou dosavadní místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček, na dopravu nastupuje náměstek na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Vladimír Kremlík (oba za ANO).

Brabce ve funkci vicepremiéra nahradí Havlíček a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Havlíček bude místopředsedou vlády pro hospodářství, Schillerová pro ekonomiku a finance. Kabinet tak bude mít tři místopředsedy, prvním zůstává ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Témata:  Miloš Zeman Dan Ťok prezident ČR Jan Kněžínek Marta Nováková

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy