reklama

Od začátku letošního roku přitom lékaři diagnostikovali 34 případů klíšťového zánětu mozku. Jednoho muže z Vysočiny nemoc letos usmrtila. Neobvykle mnoho lidí onemocnělo i na Slovensku. Meziročně stoupl výskyt lymské boreliózy, ta ale na rozdíl od encefalitidy nepřekonává rekordy posledních let.

"Prozatímní letošní čísla, která zahrnují i chladnější měsíce před vrcholem sezóny, zatím naznačují značné zhoršení situace. Dosud rekordní byl rok 2006, kdy se nakazilo přes tisíc lidí. Vysoký počet nemocných jsme zaznamenali také v roce 2011, kdy bylo 861 nákaz a dokonce pět úmrtí," uvedl epidemiolog a člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu Rastislav Maďar.

Ve statistikách se objevují jen závažnější případy, které zanechávají dlouhodobé následky a zhoršují kvalitu života.

Na počty nákaz má vliv to, kolik nakažených klíšťat je v přírodě. Záleží také na počasí. Sucho a horko aktivitu klíšťat tlumí, mírné teploty a dostatek vlhkosti jim prospívají. "Jde i o to, kolik lidí vyrazí do přírody, na zahrádky či k vodě, kde se s klíšťaty setkají. Rok 2006 byl rekordním rokem proto, že počasí přálo houbařům a do lesů se vydalo množství neočkovaných lidí," řekl odborník.

Maďar doporučil ochranu očkováním, v teplých měsících se dá provést ve zrychleném režimu. Po aplikaci první dávky se druhá podá už po dvou týdnech, krátce nato nastupuje ochrana. Po čase se aplikuje třetí dávka, podle věku se pak v rozmezí tří nebo pěti let přeočkovává.

Chránit očkováním je možné zpravidla již děti starší 1 roku a dospělé osoby. Ukazuje se, že nejméně se nechávají očkovat čeští senioři (méně než 10 % věkové kategorie osob starších 60 let). Přitom právě pro ně bývá toto onemocnění mnohdy fatální, upozorňuje klíšťovaá-encefalitida.cz. Často se také stává, že rodiče myslí na své děti, které nechávají proti klíšťové encefalitidě očkovat. Bohužel však sami rodiče zapomínají na to, že jsou to právě oni, kteří jsou vystaveni zvýšenému riziku komplikací a následkům tohoto onemocnění.

Repelenty nezajistí spolehlivou ochranu proti klíšťatům. Jejich působení je krátkodobé. Ochranný efekt po jejich použití postupně vyprchává. Navíc jednou se zapomenete „nastříkat" a problém může být na světě. S klíšťaty se dnes můžete setkat i v městském parku nebo na zahradě vašeho domu. Nakazit se ale můžete i při odstraňování klíštěte ze srsti svého psa nebo kočky.