reklama

Česká republika oslavila 1. května 15 let od vstupu do Evropské unie a prezident Miloš Zeman rovněž výročí oslavoval. Na vstupu země do evropského společenství se aktivně podílel, jelikož v době, kdy probíhaly přístupové rozhovory byl předsedou vlády, který o vstup země do Evropské unie intenzivně usiloval.

„Před vstupem jsme museli ve vládě harmonizovat naši legislativu s legislativou EU, byla to těžká a několikaletá práce. Týkala se třiceti obsažných zákonů a jsem rád, že se to podařilo,“ popsal práci na přípravách vstupu České republiky do Evropské unie současný prezident.

Členství Zeman zhodnotil také v řeči čísel. "Čistý zisk, tedy rozdíl mezi příjmy a výdaji, za 15 let v Evropské unii pro nás činí 750 miliard. A pokud jsme někdy dotace nedokázali využít, je to naše vina, nikoliv vina Evropské unie," zhodnotil výročí českého členství Zeman.

Moderátor pořadu Soukup však připomněl problémy členství v Evropské unii. Podle Soukupa měl finský místopředseda Evropské komise Jirky Katainen prohlásit na adresu České republiky, že "EU není stroj na peníze ani dojná kráva".

"Místopředseda Evropské komise je úředník, je jmenován a není volen a jako takový se nemá vyjadřovat k politickým problémům," uvedl Zeman svůj názor na komentáře místopředsedy Evropské komise.