Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Noční mrazy zaskočily zemědělce, škody se šplhají k milionům korun

Švestky, ilustrační fotografie
Švestky, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Mrazy v noci na dnešek způsobily ovocnářům podle prvních odhadů škody za desítky milionů korun. Mráz, který místy byl i minus čtyři stupně Celsia, nejvíc poškodil hrušně a třešně. Na některých místech mrazy poškodily také jabloně, který jsou hlavním ovocným druhem v ČR. Přesnější poškození sadů mrazy by měly být známé během několika týdnů. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Letošní škody z mrazů však podle něj nedosáhnou rozsahu obrovské mrazové škody z roku 2017. Tehdy dubnové a květnové mrazy poškodily asi 40 procent ploch sadů v Česku a ztráty na produkci dosáhly půl miliardy korun. Sklizeň se tehdy propadla na hluboce podprůměrných 119.310 tun a byla druhou nejnižší sklizní od roku 1990 na území Česka.

"Noc na dnešek byla z pohledu ovocnářů nejmrazivější. Nejčastěji bylo kolem minus dvou stupňů. Někde byla i místa s minus čtyřmi stupni, což už je velký problém," řekl Ludvík. Mrazy zasáhly hlavně západní a severní Čechy a částečně pěstitelské oblasti na východě Čech a na severní Moravě. "Budou podniky, které budou mít úrodu významně poničenou a budou na tom špatně. Jiné podniky budou mít úrodu mrazy nepoškozenou," řekl Ludvík.

Skutečný rozsah mrazových škody by se měl ukázat za pár týdnů. "Uvidí se, zda u peckovin nachladlé plody vydrží a neopadnou. U jádrovin, zejména u jablek, se dají čekat škody na kvalitě. Takové ovoce se pak hodí jen na zpracování," řekl Ludvík.

Škody na ovoci z mrazů podle něj budou i v dalších evropských zemích, například v Německu či Itálii. "Škody hlásí například oblast kolem italského Bolzana, kde teď napadlo deset centimetrů sněhu a bylo tam minus šest stupňů," uvedl Ludvík.

Nižší sklizeň ovoce v ČR než v roce 2017 byla v novodobé historii českého ovocnářství jen v roce 2011, kdy se ho sklidilo 101.249 tun. Důvodem tehdejšího propadu byly také mrazy. Mrazy významně poškodily české ovocnáře i v roce 2016, ztráty na tržbách byly kolem 400 milionů korun. Za škody z mrazů z let 2016 a 2017 dostali ovocnáři od státu kompenzace dohromady 165 milionů korun.

Obrana ovocných sadů před mrazy je omezená. Používají se například protimrazové závlahy, parafinové svíce, pálení klestí a slámy či promíchávání vzduchu pomocí ventilátorů nebo vrtulníků. Možnosti komerčního pojištění proti mrazům jsou kvůli velké rizikovosti velmi omezené.

Témata:  zemědělci počasí ovoce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy