Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co rozhodne volby? Lenost Babišových voličů, tvrdí sociolog

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Společnost Median zveřejnila volební model, který zobrazuje proměnu výsledků v závislosti na účasti voličů u voleb. Sociolog Daniel Prokop upozornil, že zejména nízká volební účast může s předpokládanými výsledky pořádně zamíchat.

Sociolog Daniel Prokop, který se podílel na přípravě volebního průzkumu společnosti Median na svém twitterovém účtu okomentoval, k jakým výsledkům může u voleb dojít. "Posvítili jsme na roli účasti v EP volbách. Modelujeme ji na velkém vzorku N=2144 (16.3.-3.5) z více faktorů a toho, jak souvisely s účastí minule. První pointa: S celkově klesající účastí silněji klesá pravděpodobnost účasti sympatizantů ANO a levice," napsal sociolog.

Posvítili jsme na roli účasti v EP volbách. Modelujeme ji na velkém vzorku N=2144 (16.3.-3.5) z více faktorů a toho, jak souvisely s účastí minule. První pointa: S celkově klesající účastí silněji klesá pravděpodobnost účasti sympatizantů ANO a levice. https://t.co/Uxn15DVh29 pic.twitter.com/X7rfjjomcW

— Daniel Prokop (@dan_prokop) May 9, 2019

Volby do Evropského parlamentu patří v ČR k nejméně populárním, například ve srovnání s volbami do poslanecké sněmovny nebo s volbami prezidentskými. Poslední volby do Evropského parlamentu proběhly v roce 2014 a zúčastnilo se jich 18, 2% českých voličů. Což je dosti vzdáleno od průměru EU, který byl 45, 6%.

Hnutí ANO, jakožto největší favorit voleb je v mírném ohrožení, pokud bude volební účast srovnatelné s posledními volbami do EP.

Pokud by účast byla srovnatelná, opoziční pravicové a liberální strany by získaly návrh oproti levicovým stranám podporujícím vládu. "Ještě při účasti 30 % by ANO+ČSSD+KSČM+SPD získaly více (47 %) než středopravá a liberální opozice (44 %). Při účasti 20 % pak už převažoval zisk Piráti, ODS, Koalice, KDU-ČSL (48 %) nad středolevými a konzervativními stranami (44 %)," okomentoval prognózu sociolog.

Ještě při účasti 30 % by ANO+ČSSD+KSČM+SPD získaly více (47 %) než středopravá a liberální opozice (44 %). Při účasti 20 % pak už převažoval zisk Piráti, ODS, Koalice, KDU-ČSL (48 %) nad středolevými a konzervativními stranami (44 %). https://t.co/Uxn15DVh29 pic.twitter.com/gDw0XfqRr5

— Daniel Prokop (@dan_prokop) May 9, 2019

Volební model nevylučuje ani moment překvapení u malých stran. "Volební potenciál na vstup do EP mají mimochodem i Svobodní a Hlas PT, ačkoli ani u jedněch to není pravděpodobná varianta. Překvapení ale nelze stejně jako v EP2014 vyloučit. Stejně jako to, že se promíchá pořadí opozičních stran," dodal k volebnímu modelu sociolog.

Volební potenciál na vstup do EP mají mimochodem i Svobodní a Hlas PT, ačkoli ani u jedněch to není pravděpodobná varianta. Překvapení ale nelze stejně jako v EP2014 vyloučit. Stejně jako to, že se promíchá pořadí opozičních stran. https://t.co/Uxn15DVh29 pic.twitter.com/u8yWe7u8Ya

— Daniel Prokop (@dan_prokop) May 9, 2019

Na dotaz jednoho z diskutujících okomentoval Daniel Prokop i možnost minimálního zisku vládnoucího hnutí premiéra Babiše. "Tak ono dno ve smyslu jádro je nižší. Pokud by byla účast 20-25% a Ano volili jen lidi, kteří jsou si jisti stranou i účastí, tak Ano padá k tem vašim číslům (17-18%) i níž. Ale to je scénář, že jim vlastně selže navíc i kampaň, a poukázal sociolog i na minima, která se z průzkumu dají vyčíst.

Témata:  průzkumy evropské volby (2019) Daniel Prokop EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy