reklama

Hnutí SPD v sociálním výboru neprosadilo pozměňovací návrh, podle kterého by penzisté s důchody nižšími než 10.000 korun dostávali dalších 900 korun měsíčně navíc. Přímý dopad na státní rozpočet by podle předkladatelů činil 5,6 miliardy korun. Pro úpravu hlasovali čtyři členové výboru za SPD, ODS a KDU-ČSL, ostatních 13 přítomných členů ji nepodpořilo.

Důchody se podle zákona navyšují o polovinu růstu reálných mezd a o růst cen za sledované období. Průměrné navýšení ze zákona bude představovat kolem 700 korun. Příspěvkem, jak jej předpokládá vládní novela, vzroste zvýšení průměrné penze na 900 korun. Příští rok by tak měla dosáhnout asi 14.200 korun.

Výše příspěvku bude známa koncem léta, ministerstvo práce ji nyní odhaduje na 180 až 200 korun. Částka by se podle novely připočítala k procentní výměře každého důchodu. Neklesne tedy zásluhovost penzí. Pevný díl důchodu je pro všechny stejný a nyní činí 3270 korun. Příspěvek zatíží příští rok státní rozpočet podle odhadů sedmi miliardami korun.

Důchody se zvyšují pravidelně vždy od ledna. Letos vzrostly v průměru rovněž o 900 korun. Zákonná valorizace činila asi 600 korun. Dalších 300 korun prosadila vláda Andreje Babiše (ANO) spolu s loňskou změnou ve složení penze, která mírně oslabila zásluhovost.

Na konci loňska průměrný důchod podle údajů České správy sociálního zabezpečení činil 12.418 korun. O tři měsíce později se dostal na 13.377 korun. Zvedl se tedy o 959 korun. Za částkou je nejen valorizace, ale i zvýšení penze o 1000 korun lidem nad 85 let a to, že noví důchodci odcházejí na odpočinek s vyšším důchodem než dřív. Starobní, invalidní a pozůstalostní penzi pobíralo kolem 2,9 milionu lidí.