reklama

Zeman se hned na úvod navezl do České televize, která prezidentovi návštěvu v Maďarsku pokrývala. „Tak doufám, že Česká televize z toho udělá reportáž o tom, jak celá maďarská populace protestuje proti atomové elektrárně,“ vysmál se novinářům Zeman, který navštívil maďarskou jadernou elektrárnu Paks. 

Prezident navíc při své cestě lobboval, aby se české firmy staly subdodavateli při budování dalších dvou bloků zmíněné jaderné elektrárny. „Máme zájem, až bude Paks II, aby i české firmy byly subdodavateli této stavby. Účelem všech těchto prezidentských, premiérských i ministerských misí je podporovat v tomto smyslu české podnikatele," prohlásil Miloš Zeman.

Kromě toho se pozastavil třeba také u ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), který by měl na konci května ve funkci skončit. Šéf vlády Andrej Babiš (ANO) už uvedl, že čeká na oficiální informaci od ČSSD, že chce vyměnit svého ministra , aby mohl o chystané vládní změně informovat prezidenta.

„Pokud jde o pana ministra Staňka, asi před 14 dny mě požádal o přijetí a vzhledem k nabitému programu jsem mu dal termín příští týden. A dokud si s ním nepromluvím, tak se k těmto věcem nebudu vyjadřovat,“ uvedl k otázce případné změny ve vládě prezident.