reklama

Hřebejk se domnívá, že si spousta lidí žije soukromé životy a o dění kolem se moc nezajímá. Ono rozdělení společnost, o kterém se pak v Česku mluví, podle něj platí právě pro ty, kteří se zajímají. „Populisti nadbíhají lidem, kteří o tom nechtějí přemýšlet, a vytváří realitu, která neexistuje, nebo rozhodně neexistuje tady," myslí si režisér.

Jako příklad cituje Respekt, podle kterého loni u nás bylo 112 uprchlíků a 370 demonstrací proti nim. „Tedy tři demonstrace na jednoho uprchlíka. To spíš svědčí o tom, že lidi blbnou," má jasno Hřebejk. Navíc se podle něj vytváří myšlenka, že u nás existuje „parta vítačů", což ale není pravda. „Nikdo si nepřeje, aby sem vtrhli teroristi," vysvětloval v rozhovoru pro DVTV.

Bouchnout to může v Paříži i u nás

Otázkou pak podle něj je, co by se stalo, kdyby země problémům opravdu čelila. Nebo kdyby musela čelit humanitární krizi a pomoci lidem. To by se podle něj neměla nechat zdecimovat strachem. „Pak mě zarazí, když potkám chytrého kamaráda, jehož dcera studovala v Paříži na nějakým dobrým gymplu. No a on mi říká: museli jsme ji z tý Paříže stáhnout, protože teď tam jsou ty s*čky. Jako to, že došlo v Paříži k teroristickýmu útoku, je důvod stáhnout holku z dobré školy na přiblblý pražský předměstí?" divil se filmař. On sám by to prý neudělal.

„Nejsme blázni. Jakože vybuchne klub v Paříži, tak zítra může vybouchnout tady. To není, že se to někde děje a někde neděje. Možná se to neděje v severní Koreji, ale tam se lidi pasou na loukách, aby se najedli," tvrdí Hřebejk.

Zeman byl skvělý rétor, ale už dlouho lže

Postava Miloše Zemana je pak podle něj dobrý důvod k rozhovoru. „Showman byl vždycky. Pamatuju si, jak napsal skvělý článek Prognostika a přestavba, který vyšel myslím v srpnu 1989. Tehdy jsme si ho množili a já byl nadšenej," vzpomínal s tím, že když se Zeman objevil na Letné před milionem lidí, tleskalo se mu po každé větě, protože uměl mluvit. „Byl skvělý rétor," přiznal.

I tehdy už ale podle něj Zeman tlachal, jako třeba když mluvil o tom, že se české vysoké školství propadlo na 42. příčku za Nepál. „Prostě je to tlach, je to neuvěřitelná blbost, nevím, jestli jsou vůbec nějaké vysoké školy v Nepálu. Milion lidí mu tleskalo. A to Zeman dělá doteď. Lže, když nemusí, a pro fór by vraždil. Ale mě ty fóry prostě nepřijdou tak dobrý," uvedl.

Přiznal, že on sám věří více v instituce než v lidi, pokud není revoluční doba, kde hraje jedinec větší roli. Hlavní ale podle něj je, aby fungovaly instituce jako soudy, média nebo policie. „Prezident je hodně symbolická figura, jeho moc je menší, než se obecně za to má. A byla vždycky, i za komoušů," tvrdí Hřebejk.

Zeman je jako vulgární vožrala, který čurá na schodišti.

„Je to věc vkusu, mě přijde ve všech ohledech ohavnej chlap, ve všech těch naváženích se do slabších. Jak to teď někdo napsal v nějakým fejetonu - normální je, když se lidé smějí prezidentovi, než když se prezident posmívá lidem nebo skupinám. A tím bych skončil. Pro mě je to, jako když máte v baráku vulgárního vožralu, který čurá na schodišti. Já nevím, jestli je nebezpečný. Pro mě je to jako bytost, u které je mi líto, že reprezentuje tento stát," posteskl si režisér.

V další volbě podle něj může prohrát, není prý dáno, že vyhraje. Spousta výzkumů podle něj ukazuje, že má Zeman hodně podporovatelů, on sám prý má to štěstí, že ve svém okolí nikoho takového nemá a nezná. „Nesetkávám se s lidmi, kteří by humor Miloše Zemana považovali za humor. A to jsem furt někde mimo Prahu," přiznal.

Zeman je pravicový i levicový, aby se to líbilo hňupům

Připomněl třeba, že Schwarzenberg v prvním kole prezidentské volby s náskokem vyhrál. „Nevím, co je pravicový a co levicový. Pro mě je Zeman postbolševickej trošku pravicovej, trošku levicovej, prostě, jak se to hňupům líbí," myslí si s tím, že jeho politika není konzistentní. Za bláboly považuje i spory o pražské kavárně. „Kapitalismus je lepší než socialismus, ale je horní, než jsem čekal, popisuje svůj dojem ze společnosti slovy Jiřího Suchého Hřebejk. 

Prezidentský kandidát by podle něj neměl lidi iritovat. „Prezident by měl být laskavý vychovaný člověk. Nebo by to měl aspoň předstírat. Já jsem ta pražská kavárna, tak nechci říkat, kdo se mi líbí, aby z něj hned nebyl pravicový kandidát," vysvětloval.

Vymyslet flusance na Horáčka Zemanovi nedá moc práci

Být prezidentem podle něj vyžaduje jistou „diplomatickou rozkročenost". „A tohle já třeba Zemanovi, nebo před ním i Klausovi, přiznávám tu ochotu pohybovat se napříč společností," uvedl, že prezident musí umět mluvit s politiky, babičkami i vojáky. A to by třeba Michalu Horáčkovi lidé nevěřili. A přesto si ho jako prezidenta umí představit. „Vymyslet flusance na Horáčka Zemanovi nedá moc práci, ale zatím dělá, že ho nezná," uvedl Hřebejk s tím, že lidé bohatému Horáčkovi nemusí věřit, že chápe jejich problémy.

„Důležité je, aby lidé neměli strach, že se něco zvrtne, že nás okradou uprchlíci, že nám zabijou děti. Je třeba nemít strach a něvěřit tomu šíření strachu," dodal na závěr.